Διεθνή

«Συγγνώμη, λάθος» για το Τσέρνομπιλ από το Γαλλικό Πρακτορείο! Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας!

«Συγγνώμη, λάθος» για το Τσέρνομπιλ από το Γαλλικό Πρακτορείο! Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τι συμβαίνει τελικά στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ; Ανήμερα της επετείου των 36 ετών από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με τις οποίες τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «ανώμαλη».

Μοιραία, προκλήθηκε αναστάτωση για την κατάσταση στο Τσέρνομπιλ. Και ενώ όλοι άρχισαν να φοβούνται μια νέα καταστροφή, ήρθε το Γαλλικό Πρακτορείο να πει… «συγγνώμη, λάθος μετάφραση»! Και πως ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν είχε χαρακτηρίσει «ανώμαλα» τα επίπεδα ραδιενέργειας αλλά ακριβώς το αντίθετο!

Σύμφωνα με τη διόρθωση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο Γκρόσι είχε χρησιμοποιήσει τη φράση at normal, δηλαδή φυσιολογικά ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέφρασε abnormal, δηλαδή μη συνηθισμένα.

Ο Γκρόσι βρέθηκε σήμερα (26.04.2022) στο Τσέρνομπιλ επ’ ευκαιρίας της επετείου των 36 ετών από το πυρηνικό δυστύχημα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ συνοδεύεται στο σημείο από μια ομάδα ειδικών «για να παραδώσουν απαραίτητο εξοπλισμό (δοσίμετρα, προστατευτικές στολές κ.λπ….)», να πραγματοποιήσουν «ραδιολογικούς και άλλους ελέγχους».

Οι ειδικοί της IAEA πρέπει να «επισκευάσουν τα συστήματα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, που σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα προς την έδρα» της IAEA στη Βιέννη (Αυστρία) λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, είπε.

Η περιοχή του Τσερνόμπιλ, 150 χλμ. βόρεια του Κιέβου, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής τους. Στη συνέχεια σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρισμού στο εργοστάσιο και στα δίκτυα επικοινωνίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από εκεί στις 31 Μαρτίου.

Από τότε η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα, σύμφωνα με τις καθημερινές εκθέσεις της IAEA που συντάσσονται στη βάση πληροφοριών της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X