Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολος συμβιβασμός για την ενέργεια, ειδικό «καθεστώς» για Ισπανία, Πορτογαλία

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολος συμβιβασμός για την ενέργεια, ειδικό «καθεστώς» για Ισπανία, Πορτογαλία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις ήταν δραματικές, η ένταση χτύπησε κόκκινο με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ να αποχωρεί για να «καθαρίσει» το μυαλό μου και τελικά η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια, με συμβιβασμό των 27 και ειδική… άδεια σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο συμβιβασμός είχε να κάνει με το ότι οι 27 ικανοποίησαν τόσο τα αιτήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου αλλά και αυτά της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Κατέληξαν σε συμβιβασμό ως προς το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί, στο πλαίσιο συμπερασμάτων, η αποσύνδεση  της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για τους καταναλωτές.

Οι 27 χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και αυτό έγινε επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αξιολόγηση από την Κομισιόν

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου που την να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφεραν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X