Διεθνή

Τι θα αλλάξει ο Έλον Μασκ στο Twitter; Σενάρια για χαλάρωση κανόνων, κουμπί επεξεργασίας και διαφημίσεις

Τι θα αλλάξει ο Έλον Μασκ στο Twitter; Σενάρια για χαλάρωση κανόνων, κουμπί επεξεργασίας και διαφημίσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Έλον Μασκ, ο «ισχυρός άνδρας» της Tesla, αναλαμβάνει σύντομα τα ηνία του Twitter, υπογράφοντας το μεγαλύτερο «deal» για την εξαγορά ιδιωτικής επιχείρησης εδώ και δεκαετίες.

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στο χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων και ο κολοσσός του Twitter ανακοίνωσε χθες (25/4) ότι αποδέχεται την προσφορά ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Έλον Μασκ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αποκτά τη δικαιοδοσία να αναδιαμορφώσει και να κάνει λίφτινγκ σε ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από 200 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα. Πώς μπορεί ο Mασκ να ασκήσει αυτή τη δύναμη; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για τη νέα εποχή στο Twitter που έχει ήδη κάνει ο ίδιος.

Χαλάρωση κανόνων περιεχομένου

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX περιγράφει τον εαυτό του ως «υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου» και έχει επικρίνει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική μετριοπάθεια στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αναφέρθηκε στις πεποιθήσεις του αυτές στην πρόταση εξαγοράς που έκανε, λέγοντας ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο Μασκ υποστήριξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να αφαιρούν σχόλια που, αν και προσβλητικά, εξακολουθούν να είναι νόμιμα. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης σε ένα συνέδριο είπε, «Ακόμη και αν είναι γκρίζα περιοχή, αφήστε το tweet να υπάρχει»

Το Twitter απαγορεύει επί του παρόντος την παρενόχληση, την κακοποίηση και τις αναρτήσεις που καλούν σε σωματική βλάβη κάποιου. Η πλατφόρμα έχει κι άλλες προστατευτικές δικλείδες ασφαλείας, όπως λόγου χάρη η απαγόρευση παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την COVID-19.

Οι ειδικοί που μελετούν τα κοινωνικά δίκτυα ανησυχούν για την εμμονή του Μασκ να χαλαρώσει τους κανόνες στο Twitter. Λένε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει βήμα σε ανθρώπους που παρενοχλούν, «τρολ» και άλλους που θα έκαναν κατάχρηση της πλατφόρμας για να στοχοποιήσουν ανθρώπους.

Ανησυχούν επίσης ότι η χαλάρωση των κανόνων στο Twitter θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την πλατφόρμα διαδίδοντας παραπληροφόρηση ή ξεκάθαρα ψέματα σχετικά με πολιτικά γεγονότα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Κουμπί επεξεργασίας ώστε οι χρήστες να αλλάζουν tweets

Μία από τις πιο απαιτούμενες αλλαγές προϊόντος μεταξύ των χρηστών του Twitter είναι ένα κουμπί επεξεργασίας (edit). Σε αντίθεση με το Facebook, το Instagram και άλλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων, δεν είναι δυνατή η αλλαγή περιεχομένου στο Twitter μετά τη δημοσίευσή του.

Ο Μασκ είπε ότι υποστηρίζει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να αλλάζουν τα tweets τους, μια πρόταση που έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και άλλων χρηστών της πλατφόρμας.

Ο φόβος μεταξύ των ειδικών είναι ότι η προσθήκη ενός κουμπιού επεξεργασίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν την κακοποίηση ή την παρενόχληση σαν να μην συνέβη ποτέ ή για να εξαπατήσουν και να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους.

Άλλοι, όμως, λένε ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα, ώστε τα tweets να μπορούν να αλλάζουν για να διορθωθούν τυπογραφικά λάθη, ενώ παρουσιάζουν επίσης ένα ιστορικό του τρόπου επεξεργασίας του tweet για τη διατήρηση του αρχικού περιεχομένου.

Αλγόριθμος ανοικτός στο κοινό

Ο Μασκ είπε ότι το λογισμικό που καθορίζει τι βλέπουν οι άνθρωποι και πόσο ευρέως διαδίδεται το περιεχόμενο στο Twitter θα πρέπει να ανοίξει. Υποστηρίζει την τοποθέτηση του αλγόριθμου του Twitter στο GitHub, μια τοποθεσία δημοφιλή στους προγραμματιστές για κοινή χρήση κώδικα υπολογιστή.

Ενώ ορισμένοι υποστηρικτές της μεγαλύτερης διαφάνειας στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μεγαλύτερη διαφάνεια, άλλοι λένε ότι η αποκάλυψη του πυκνού και περίπλοκου αλγόριθμου του Twitter στο κοινό θα πετύχαινε πολύ λίγα.

Ένα κοινωνικό δίκτυο με το μέγεθος του Twitter επεξεργάζεται δισεκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου κάθε μέρα. Το πώς και γιατί τα tweets γίνονται viral, και πώς λειτουργεί το σύστημα του Twitter, είναι τόσο πυκνό και περίπλοκο που οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας μπορεί α μπερδευτούν προσπαθώντας να κατανοήσουν τη λογική του.

Πόλεμος στους fake λογαριασμούς

To «bot» (διαδικτυακό ρομπότ) είναι ένα πρόγραμμα που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω του διαδικτύου. Η καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού των bots στο Twitter – ψεύτικοι λογαριασμοί δηλαδή επί της ουσίας που είναι προγραμματισμένοι να απαντούν σε tweets για ορισμένα θέματα – είναι μια ακόμη αλλαγή που ευνοεί ο Mασκ.

Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του είναι γνωστό ότι προσελκύει αρκετά bots, ανάμεσα τους και εκείνα που υποστηρίζουν την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla που επιτίθενται στους επικριτές του Mασκ. Δεν είπε ότι θα ήθελε να μετριάσει τέτοιου είδους «ρομπότ», αλλά πρότεινε να υπάρξει καταστολή των απατεώνων λόγου χάρη που προωθούν κρυπτονομίσματα.

«Εάν η προσφορά μας στο twitter πετύχει, θα νικήσουμε τα spam bots ή θα πεθάνουμε προσπαθώντας!» έγραψε o Mασκ στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να «ελέγχει την ταυτότητα όλων των πραγματικών ανθρώπων».

Τέλος στις διαφημίσεις

Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν το 90% των εσόδων του Twitter προέρχεται από διαφημίσεις, αλλά η εταιρεία έχει δυσκολευτεί να προσελκύσει διαφημιστές στην πλατφόρμα, η οποία συχνά «προσελκύει» πολιτικές διαμάχες και άσχημους διαδικτυακούς καβγάδες. Καθώς η εταιρεία γίνεται ιδιωτική, δεν θα δέχεται την ίδια πίεση από τους μετόχους να αυξάνει συνεχώς τα διαφημιστικά έσοδα. Ο Μασκ είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μοντέλο συνδρομής.

Το Twitter έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την εισαγωγή του Twitter Blue, μιας premium υπηρεσίας που κόστιζε 2,99 $ το μήνα για πρόσθετες λειτουργίες, όπως ένα κουμπί αναίρεσης που επιτρέπει την ανάκληση των tweets πριν από την αποστολή τους.

Ο Μασκ είπε ότι το Twitter Blue θα πρέπει να είναι φθηνότερο, ότι εάν οι άνθρωποι πληρώνουν δεν θα πρέπει να βλέπουν διαφημίσεις και ότι το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο, το Dogecoin, θα πρέπει να είναι ένας αποδεκτός τρόπος πληρωμής για μια συνδρομή στο Twitter.

Επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Μασκ δεν έχει δηλώσει δημόσια αν θα επέτρεπε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στην πλατφόρμα αφού η εταιρεία τον «μπλόκαρε» οριστικά για ρητορική που παραβίαζε τους κανόνες της και πυροδότησε την πολιορκία της 6ης Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του στο Fox News τη Δευτέρα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μασκ «καλό άνθρωπο», λέγοντας ότι ήταν ευχαριστημένος με την εξαγορά του δισεκατομμυριούχου, αλλά είπε ότι δε σκοπεύει να προσπαθήσει να επιστρέψει στο Twitter. Αντίθετα είπε, θα επικεντρωθεί στο εναλλακτικό κοινωνικό του δίκτυο γνωστό ως Truth Social.

Σε μια συνολική συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας, ένας υπάλληλος του Twitter ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Παράγκ Αγκράουαλ, εάν ο Τραμπ θα επιστρέψει. Αυτή ειναι μία ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον Mασκ απάντησε. «Μόλις κλείσει η συμφωνία, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει η πλατφόρμα», τόνισε.

Τα «συγχαρητήρια» του Ντόρσεϊ

Ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, το βράδυ της Δευτέρας χαρακτήρισε την εξαγορά και ιδιωτικοποίηση της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Έλον Μασκ ως το «σωστό δρόμο» για την εταιρεία.

«Ο στόχος του Έλον να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα είναι ευρέως αξιόπιστη και περιεκτική είναι ο σωστός», έγραψε στο Twitter. Ο Ντόρσεϊ ευχαρίστησε επίσης τον Mασκ και τον CEO του Twitter, Αγκράουαλ, «για την έξοδο της εταιρείας από μια δύσκολη κατάσταση».

«Αυτός είναι ο σωστός δρόμος…το πιστεύω με όλη μου την καρδιά», έγραψε ο Ντόρσεϊ ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος δυμβούλου του Twitter τον Νοέμβριο. Υποστήριξε το όραμα του Μασκ, λέγοντας ότι η λειτουργία του Twitter ως εταιρεία «ήταν πάντα το μοναδικό μου θέμα και η μεγαλύτερη λύπη μου» και ότι «Το να το πάρω πίσω από τη Wall Street είναι το σωστό πρώτο βήμα».

«Καταρχήν, δεν πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να κατέχει ή να διευθύνει το Twitter», έγραψε. «Πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό σε επίπεδο πρωτοκόλλου, όχι εταιρεία. Ωστόσο, ο Eλον είναι η μοναδική λύση που εμπιστεύομαι για να λύσει το πρόβλημα της εταιρείας. Εμπιστεύομαι την αποστολή του να επεκτείνει το φως της συνείδησης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X