Διεθνή

Το Politico για τις καταχρήσεις, το “μαύρο” χρήμα και άλλα κόλπα Ευρωβουλευτών

Το Politico για τις καταχρήσεις, το “μαύρο” χρήμα και άλλα κόλπα Ευρωβουλευτών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο σκληρό φως των προβολέων λόγω του σκανδάλου του Qatargate.

Πρόκειται για μια ιστορία που φέρεται να περιλαμβάνει σακούλες με μετρητά και πιθανή άσκηση επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο και η οποία εξελίσσεται σε μια σημαντική δοκιμασία λογοδοσίας για το Κοινοβούλιο. Στους πρωταγωνιστές και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ενώ για μία  άλλη ευρωβουλευτή τη Μαρία Σπυράκη ο εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας για οφειλές  αναφορικά με συνεργάτη της. Να αναφέρουμε επίσης ότι όπως δήλωσε η Μαρία Σπυράκη πλήρωσε την οφειλή.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να εξετάσουμε το παρελθόν και το παρόν καστ των χαρακτήρων του ευρωκοινοβουλίου.

Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών είναι, φυσικά, σκληρά εργαζόμενοι και επιμελείς τύποι. Αλλά ξεχάστε αυτούς τους ανθρώπους! Τι γίνεται με αυτούς που είναι λίγο (ή και πολύ) πιο αμφιλεγόμενοι;

Elmar Brok

Μέχρι τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε το 2019, ο Γερμανός με τη μεγάλη επιρροή ήταν νομοθέτης της ΕΕ για 39 ολόκληρα χρόνια.

Θα έπρεπε να είχαν δώσει το όνομά του σε ένα δωμάτιο, ή σε ένα καφέ, ή αν δεν ήταν αυτό, ακόμη και σε ένα παγκάκι.

Αλλά υπήρχαν προβλήματα. Πριν από την αποχώρησή του, έξι πρώην υπάλληλοι είπαν στο POLITICO για μια σειρά από περίεργα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της συνήθειάς του να τους πετάει αντικείμενα και να καπνίζει στο γραφείο.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο Brok αρνήθηκε ότι δημιούργησε ένα τοξικό περιβάλλον στο γραφείο, παραδεχόμενος μόνο ότι “η στενή συνεργασία και οι αγχωτικές ημέρες σημαίνουν ότι υπάρχει χώρος για τριβές”, προσθέτοντας:

“Καταδικάζω πλήρως κάθε είδους σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση”.

Επίσης, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του POLITICO το 2019, ο Brok εισέπραττε πληρωμές από ομάδες επισκεπτών στο γραφείο του στις Βρυξέλλες και απομυζούσε τουλάχιστον 18.000 ευρώ για τον εαυτό του.

Ο Brok έχει επίσης αντιμετωπίσει έλεγχο για άλλες οικονομικές διευθετήσεις.

Για χρόνια, κατείχε μια θέση στον γερμανικό γίγαντα των μέσων ενημέρωσης Bertelsmann, η οποία του απέφερε περισσότερα από 5.000 ευρώ τον μήνα – επιπλέον του μηνιαίου μισθού του ως ευρωβουλευτή.

Robert Rochefort

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής συνελήφθη να αυνανίζεται μπροστά σε δύο εφήβους σε ένα κατάστημα σιδηρικών έξω από το Παρίσι το 2016 (σταματήστε να κάνετε αστεία με το “αυτό δίνει μια εντελώς νέα έννοια στο do-it-yourself”).

Photo screenshot via YouTube

Ο Rochefort είπε στην αστυνομία ότι ήταν “υπό πίεση” και παραπονέθηκε ότι ένιωσε να απειλείται όταν ένας μάρτυρας του περιστατικού τον έριξε στο έδαφος.

Ο Rochefort δήλωσε ένοχος, αποφεύγοντας τη δημόσια δίκη, και οι εισαγγελείς επέλεξαν να μην γνωστοποιήσουν την ποινή του.

Ο Rochefort έχασε τη θέση του στο κεντρώο κόμμα MoDem της Γαλλίας, αλλά εξέτισε τη θητεία του ως ευρωβουλευτής πριν αποσυρθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Nigel Farage

Δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ο Φάρατζ λατρεύει το σημερινό σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μόλις και μετά βίας δεν μπόρεσε να σταματήσει να γελάει, καθώς είπε στους δύο τηλεθεατές του GB News ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική κατάσταση.

Μικρή έκπληξη για έναν άνθρωπο του οποίου το κόμμα UKIP διατάχθηκε από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2016 να επιστρέψει περισσότερα από 172.000 ευρώ σε καταχρηστικά χρησιμοποιημένα κονδύλια.

EPA, ANDY RAIN

Ο Φάρατζ, ίσως θυμάστε, ήταν μέλος της επιτροπής αλιείας του Κοινοβουλίου (ένας αρκετά σημαντικός τομέας για ένα νησιωτικό κράτος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο) και δεν εργάστηκε ακριβώς σκληρά – σύμφωνα με την Greenpeace, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ο Φάρατζ ήταν μέλος της επιτροπής, παρακολούθησε μόλις μία από τις 42 συνεδριάσεις.

Δικαιούται, ωστόσο, σύνταξη της ΕΕ, το κόστος της οποίας μοιράζεται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ (το μερίδιο της τελευταίας θα είναι 35.640 ευρώ ετησίως μόλις φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησής του).

Είναι στο συμβόλαιο του γράφοντος να αναφέρει ότι ο Φάρατζ απέτυχε να γίνει βρετανός βουλευτής όχι λιγότερο από επτά φορές, και σε μια περίπτωση κέρδισε λιγότερες ψήφους από έναν άνδρα με στολή δελφινιού.

Η «φατρία» Λε Πεν

Ένας άλλος πρώην ευρωβουλευτής που επευφημούσε το σημερινό σκάνδαλο ήταν η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας Marine Le Pen.

“Μας έσυραν στη λάσπη για ένα απολύτως διαφανές και νόμιμο δάνειο από μια τσεχορωσική τράπεζα”, έγραψε στο Twitter, αναφερόμενη σε ένα δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε το κόμμα της το 2014.

“Την ίδια στιγμή, το Κατάρ παρέδιδε βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε όλους αυτούς τους διεφθαρμένους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο “στρατόπεδο των καλών””.

Η Λεπέν, φυσικά, είχε μια περίπλοκη σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να επιστρέψει σχεδόν 300.000 ευρώ σε καταχρηστικά χρησιμοποιηθέντα κονδύλια, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων που χρησιμοποίησε για να πληρώσει στην επικεφαλής του επιτελείου της Catherine Griset μισθό βοηθού του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι η Griset δεν εργαζόταν στη συνέλευση.

Η Λεπέν πλήρωσε επίσης τον σωματοφύλακά της Τιερί Λεζιέ ως κοινοβουλευτικό βοηθό και αναγκάστηκε να επιστρέψει περισσότερα από 41.000 ευρώ για το αδίκημα αυτό.

Και ο πατέρας της – ο ιδρυτής του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν – καταδικάστηκε να επιστρέψει περισσότερα από 320.000 ευρώ για την αποζημίωση ενός βοηθού για εργασία που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι σχετιζόταν με τον ρόλο του ως ευρωβουλευτή.

Janusz Korwin-Mikke

Ο Πολωνός πρώην ευρωβουλευτής είναι περίπου όσο πιο ακροδεξιός μπορεί να γίνει κανείς χωρίς να πέσει από την άκρη της (επίπεδης) γης.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με το μισθολογικό χάσμα, υποστήριξε κάποτε ότι οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες “επειδή είναι πιο αδύναμες, είναι μικρότερες [και] είναι λιγότερο έξυπνες”.

Είπε επίσης ότι το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “πρέπει να μετατραπεί σε οίκο ανοχής”, αλλά δυστυχώς δεν συνέταξε εκτίμηση επιπτώσεων για τα σχέδιά του.

Béla Kovács

Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, έχασε την κοινοβουλευτική του ασυλία το 2015, αφού κατηγορήθηκε για κατασκοπεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ υπέρ της Ρωσίας.

Η ιστορία του περιελάμβανε μυστικούς γάμους, πολλαπλές ταυτότητες και μη ανιχνεύσιμες περιουσίες. Μεταξύ των συναδέλφων του, ήταν γνωστός με το παρατσούκλι “KGBéla”, το οποίο θα έπρεπε να ήταν κάτι σαν προμήνυμα.

Όταν καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν ότι είχε ήδη μετακομίσει στη Μόσχα.

Bruno Gollnisch

Κτυπά σχεδόν όλα τα κουτάκια της ακροδεξιάς: Αφαίρεση κοινοβουλευτικής ασυλίας για υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Υποχρεώθηκε από δικαστήριο της ΕΕ να επιστρέψει χρήματα για την πληρωμή ενός βοηθού του για εργασία που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι σχετιζόταν με τον ρόλο του ως ευρωβουλευτή.


Παίρνει μια θέση σε αυτόν τον κατάλογο για ένα κόλπο πριν από το Κοινοβούλιο, κατά το οποίο κατέβασε το παντελόνι του και έδειξε τα γυμνά του οπίσθια σε συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κρατικές επιδοτήσεις που δίνονται σε συγκροτήματα που τραγουδούν για το σεξ. Μάλλον δεν είναι θαυμαστής της Cardi B.

József Szájer

Φυσικά, ο Szájer θα έπρεπε να βρίσκεται (και μάλιστα να ηγείται) της λίστας των καλύτερων ευρωβουλευτών, αν η λίστα αυτή βασιζόταν καθαρά στην ψυχαγωγική αξία.

Αφήστε τους 74 Βρετανούς που αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο λόγω του Brexit- κανείς δεν αποχώρησε με μεγαλύτερο μπαμ από τον Ούγγρο, ο οποίος ήταν στενός έμπιστος του Viktor Orbán και συνιδρυτής του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, το οποίο, δεν χρειάζεται να σας το θυμίσω, δεν είναι οπαδός της LGBTQ+ κοινότητας.

Ο Szájer έπεσε θεαματικά σε δυσμένεια τον Δεκέμβριο του 2020, αφού συμμετείχε σε ένα πάρτι που έσπασε το λουκέτο.

Η αστυνομία βρήκε 25 γυμνούς άνδρες στη συγκέντρωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών μέσων ενημέρωσης, και ένας περαστικός ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα να φεύγει κατά μήκος του ρείθρου, με αποτέλεσμα η αστυνομία να συλλάβει τον Szájer και να βρει ναρκωτικά στο σακίδιό του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Όρμπαν χαρακτήρισε την πράξη “απαράδεκτη και αδικαιολόγητη” και ο Szájer παραιτήθηκε από το κόμμα και τη θέση του στις Βρυξέλλες.

Για κάποιο λόγο, δεν υπάρχει άγαλμα αυτού του ανθρώπου στην Place du Luxembourg.

ΠΗΓΗ: politico.eu

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X