Διεθνή

Το πρώτο vegan αρνί από Έλληνα σε εστιατόρια στις ΗΠΑ

Το πρώτο vegan αρνί από Έλληνα σε εστιατόρια στις ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αλυσίδα εστιατορίων «Souvla» του Έλληνα δεύτερης γενιάς Τσαρλς Μπιλιλής, που διατηρεί στο Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ τέσσερα εστιατόρια, δεν έχει αλλάξει το μενού της από τότε που δημιουργήθηκε, το 2014. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου μήνα.

Από τις 20 Οκτωβρίου, η ελληνική αλυσίδα, της οποίας το σουβλάκι δοκίμασε το 2017 μέχρι και η Μισέλ Ομπάμα, δηλώνοντας κυριολεκτικά εκστασιασμένη, έχει κάνει μια τεράστια αλλαγή στο μενού. Σε συνεργασία με την αμερικάνικη startup Black Sheep Foods (BSF), έχει εντάξει στο μενού της το χορτοφαγικό αρνί.

Πρόκειται για αρνί κατασκευασμένο από πρωτεΐνες αρακά και είναι το πρώτο προϊόν του είδους του, που σερβίρεται, για πρώτη φορά, σε εστιατόριο των ΗΠΑ. Το vegan αρνί θα προστεθεί ως επιλογή πρωτεΐνης δίπλα στο κανονικό αρνί, το χοιρινό και το κοτόπουλο, που σερβίρει η ελληνική αλυσίδα στο Σαν Φρανσίσκο.

Η αμερικανική startup Black Sheep Foods προσέγγισε πριν από έναν χρόνο την αλυσίδα εστιατορίων του Έλληνα Τσαρλς Μπιλιλή προτείνοντας την προσθήκη του πρώτου plant based αρνιού στον κόσμο στο μενού του «Souvla» Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε σχετική συμφωνία με τον Έλληνα ιδιοκτήτη μάλιστα να συμμετέχει εφεξής στην αμερικανική νεοφυή εταιρεία ως σύμβουλος.

«Οι ιδρυτές της BlackSheep, Sunny Kumar και Ismael Montanez, μας ενημέρωσαν πέρσι για την ιδέα, πάνω στην οποία δούλευαν, το χορτοφαγικό αρνί. Το αρνί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μενού της «Souvla» και συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας ειδικά εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεπώς το πάντρεμα φαινόταν ταιριαστό και έτσι πήραμε την απόφαση να το λανσάρουμε» σχολιάζει ο Τσαρλς.

Πεδίο δόξης λαμπρό

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων έχουν διευρύνει για τους καταναλωτές την γκάμα των επιλογών στην κατηγορία «κρέας χωρίς κρέας». Το 2016 η Impossible Foods εισήγαγε στην αγορά το plantbased μοσχαρίσιο μπιφτέκι χωρίς κρέας και αντίστοιχες κοτομπουκιές.
Η Nestle από την πλευρά της, μπήκε και αυτή στο παιχνίδι με το «vrimp», ένα υποκατάστατο γαρίδας, το οποίο ακολούθησε την ανάπτυξη του εναλλακτικού προϊόντος ψαριού, vuna.

Αν και είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένες από τις εναλλακτικές λύσεις βοείου κρέατος, χοιρινού ή κοτόπουλου, κάποιες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν λανσάρει πλέον vegan προϊόντα αρνιού.

Για παράδειγμα, η Wicked Kitchen εισήγαγε πρόσφατα ένα φυτικό αρνί στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, το Plant Made προσφέρει ένα veganκεμπάπ αρνιού στην Ινδία, ενώ η ιρλανδική εταιρεία παραγωγός κρέατος ABP λάνσαρε πρόσφατα μια σειρά φυτικής προέλευσης που περιλαμβάνει κατεψυγμένα κομμάτια «αρνιού».

Αρνί χωρίς αρνί

Το Black Sheep Lamb είναι εμπνευσμένο από τη φυλή Tunis της Νέας Ζηλανδίας. Αποτελεί δε ένα project πάνω στο οποίο δουλεύουν οι ιδρυτές της startup, Sunny Kumar και Ismael Montanez, από τον κλάδο της τεχνολογίας ο πρώτος και βιοχημικός ο δεύτερος, από την ίδρυση της εταιρείας το 2019.

Σε συνεργασία με τον σεφ Jason Dickerson, η BSF πέρασε δύο χρόνια τελειοποιώντας το vegan αρνί, αναδημιουργώντας το γευστικό προφίλ του κρέατος από την αρχή. Εκτός από το ότι είναι μια επιλογή χορτοφαγικού αρνιού, το Black Sheep Lamb είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς απαιτεί 98% λιγότερη γη, παράγει 95% λιγότερες εκπομπές άνθρακα και καταναλώνει το μισό νερό σε σύγκριση με το αρνί που εκτρέφεται.

Η συνεργασία με την ελληνική αλυσίδα είναι αποκλειστική για τις πρώτες έξι εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια η startup θα ανοίξει ευρύτερα το κανάλι της διάθεσης του προϊόντος σε αλυσίδες εστιατορίων των ΗΠΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X