Διεθνή

Τρεις νίκες της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική

Τρεις νίκες της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις πέτυχε η Αριστερά στη Λατινική Αμερική.  Αργεντινή, Ουρουγουάη και Κολομβία έβγαλαν φλας προς τα αριστερά.

Στην Αργεντινή οι κεντροαριστεροί περονιστές κερδίζουν τον δεξιό Μαουρίτσιο Μάκρο και επανέρχονται στην εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάκρο οδήγησε την Αργεντινή σε νέα χρεοκοπία και έφερε το ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες. Ο Αλμπέρτο Φερνάντεζ επικρατεί με 48% έναντι 40% του Μάκρι, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο εφόσον έχει υπερβεί το 45% των ψήφων ενώ η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ που ήταν Πρόεδρος πριν από τον Μάκρι επανέρχεται στην εξουσία ως Αντιπρόεδρος.

Όμως το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο καθώς ο νεοφιλελευθερισμός του Μάκρι και αφήνει ένα τοπίο καταστροφής στην οικονομία και πολλά ανοιχτά μέτωπα, έχοντας δεσμεύσει τη χώρα σε ένα νέο δάνειο με το ΔΝΤ.  Σύμφωνα με αναλυτές της Λατινικής Αμερικής, η «νέα κρίση της Αργεντινής είναι χειρότερη ακόμη και από αυτή της Ελλάδας» ενώ όπως έχει γίνει σαφές εξαρχής, αυτό που αναζητείται είναι οι κοινωνικές συμμαχίες με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Ουρουγουάη: Νίκη για τον Μαρτίνεζ αλλά…

Αντίθετα με την Αργεντινή, στην Ουρουγουάη όπου διεξήχθησαν ταυτόχρονα προεδρικές εκλογές με παρόμοιο περίπου σύστημα, η αναμέτρηση θα κριθεί στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου. Ο απερχόμενος αριστερός  Ντανιέλ Μαρτίνεζ με το «Ευρύ Μέτωπο», την προοδευτική συμμαχία που υποστηρίζεται από τον ιστορικό ηγέτη Πέπε Μουχίκα, κερδίζει μεν με  37,5% το Εθνικό Κόμμα του εθνικιστή Λουίς Λακάλε Που με 29%, όμως η αναμέτρηση οδηγείται στο δεύτερο γύρο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μια εκλογική μάχη που διεξήχθη υπό τη σκιά της αυξανόμενης εγκληματικότητας που έδωσε την ευκαιρία στους εθνικιστές να επιβάλλουν την ατζέντα “ασφάλειας” και να εκμεταλλευτούν τη φθορά της απερχόμενης κυβέρνησης.

Κολομβία: Η πρώτη αριστερή Δήμαρχος της Μπογκοτά

Την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά ανέδειξαν οι τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κολομβία την Κυριακή. Δήμαρχος, αξίωμα που θεωρείται το δεύτερο πιο σημαντικό της Κολομβίας μετά τον Πρόεδρο, θα είναι η αριστερή Κλαούντια Λόπεζ Ερνάντεζ,  Πολιτική Επιστήμων, Δημοσιογράφος και Κοινωνική Ερευνητής. Η πρώην γερουσιαστής και πρώην υποψήφια για την Αντιπροεδρεία κατέλαβε το 35% των ψήφων.  Πάντως στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές της Κυριακής δεν έλειψε η βία και οι ταραχές σε ορισμένες περιοχές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X