Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Όλα στον «αέρα»! Εκλογές, πολιτική κρίση, σενάρια…

Βόρεια Μακεδονία: Όλα στον «αέρα»! Εκλογές, πολιτική κρίση, σενάρια…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά μετά από πολλές ώρες στη χθεσινή (σ.σ. Κυριακή 20.10.2019) συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, αφού οι ηγέτες των κομμάτων συμφώνησαν στην διενέργεια εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία την Κυριακή 12 Απριλίου 2020. Υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει στις 3 Ιανουαρίου με άλλον Πρωθυπουργό.

Χαμός στην Βόρεια Μακεδονία!

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο οριακών πυκνών πολιτικών εξελίξεων και μετά το βέτο που άσκησαν Γαλλία και Ολλανδία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι πολιτικοί αρχηγοί στη γειτονική χώρα αποφάσισαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές την Κυριακή 12 Απριλίου 2020. Όπως δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, η αρχική κυβερνητική πρόταση προέβλεπε εκλογές για τις 22 ή τις 29 Δεκεμβρίου, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα μεσολαβούσε το διάστημα 100 ημερών που είναι απαραίτητες για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μετά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, στο τραπέζι έπεσαν τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, η 22α Μαρτίου, η 29η Μαρτίου αλλά και η 12η Απριλίου, στην οποία τελικά κατέληξαν τα κόμματα.

Υπηρεσιακή Κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία στις 3 Ιανουαρίου

Στις 3 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώ θα οριστεί και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες κοινής αποδοχής αλλά και στελέχη από όλα τα κόμματα με αποκλειστική ευθύνη τη διενέργεια των εκλογών. Το όνομα του υπουργού Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι ακούγεται έντονα ως η πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Πρωθυπουργία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό τη θέση του να αναπληρώσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοτσκι. Η αντιπολίτευση θα προτείνει και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ θα διορίσει και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Πολιτικής και κοινωνίας της Πληροφορίας.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

«Κόλαφος» ο Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη! «Ούτε καν τολμά να πει Βόρεια Μακεδονία»!

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέβο Πενταρόφσκι γνωστοποίησε πως υπήρξε ομοφωνία η χώρα να μείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και προειδοποίησε ότι θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην καθυστερήσουν τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Σκοπιανός πρόεδρος έστειλε το μήνυμα στους αρχηγούς των κομμάτων ότι από τη στιγμή που και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην αποτελέσουν αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Τα διλήμματα των εκλογών και η συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν ερχόμαστε ρεβανσιστικά», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO μετά τη λήξη της συνεδρίασης που καταφέρθηκε με σκληρά λόγια τις προηγούμενες μέρες εναντίον του Ζόραν Ζάεφ. Οι εκλογές αναμένεται να έχουν χαρακτήρα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών και βασικό επιχείρημα από πλευράς VMRO το ότι ο Ζάεφ «έδωσε» το όνομα Μακεδονία για να παραλάβει στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κάτι που τελικά δεν συνέβη ποτέ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοτσκι δήλωσε πως οι εκλογές θα αποτελέσουν την αρχή για ένα νέο ξεκίνημα για τη γειτονική χώρα. «Είδαμε έναν άνθρωπο φοβισμένο, που συνειδητοποίησε τα λάθη που έχει κάνει. Είδαμε έναν άνθρωπο να υψώνει την φωνή του επειδή είναι ανασφαλής και προσπαθεί να αποφύγει την ήττα που είναι αναπόφευκτη στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραυνώνοντας τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο ίδιος ο Ζάεφ πάντως έθεσε ήδη από το Σάββατο το δίλημμα των εκλογών ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν για το εάν θα συνεχίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο ή το εάν θα επιστρέψουν πίσω στο δρόμο της απομόνωσης και του εθνικισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X