Ελλάδα

Ανησυχούν οι Θεσμοί για το χαμηλό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης

Ανησυχούν οι Θεσμοί για το χαμηλό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις βασικές ανησυχίες που έχουν οι Θεσμοί και ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η αργή ανάκαμψη της απασχόλησης στην Ελλάδα. Η Κομισιόν συσχετίζει την πρόοδο στον τομέα αυτό όχι μόνον με τη μελλοντική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και τις δημογραφικές πιέσεις, αλλά και με τη σύγκληση της Ελλάδος με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως για την παρακολούθηση και προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020», έχει τεθεί πανευρωπαϊκά o εθνικός στόχος το ποσοστό απασχόλησης  των εργαζομένων ηλικίας 20-64 ετών να ανέλθει στο 70% το 2020.

Ο στόχος αυτός με βάση την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα καθίσταται μη εφικτός. Το 2018 το ποσοστό απασχόλησης (ηλικίες 20 έως 64 ετών) διαμορφώθηκε στο 59,5%. Στους άνδρες το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε στο 70,1% από 67,7% το 2017 και στις γυναίκες 49,1% (από 48,0% το 2017). Αν και η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2% το 2018 σε σχέση με το 2017, ωστόσο ο ρυθμός αυτός δεν κρίνεται ικανοποιητικός, ειδικά όσον αφορά στην απασχόληση των γυναικών.

Τι λένε οι Θεσμοί

Στη βάση αυτή οι θεσμοί δίνουν βάρος σε μέτρα που υλοποιούνται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την υποστήριξη των ανέργων για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, εγγυημένης απασχόλησης στο δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία με δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης) καθώς και μέσω προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ήδη, με την παρότρυνση των θεσμών τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προωθούν νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στην κατεύθυνση σε συνεργασία με τους εργοδοτικούς φορείς  και τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, βασικό ρόλο σε αυτό τον νέο τύπο προγραμμάτων έχει ο εργασιακός σύμβουλος του ΟΑΕΔ, αφού είναι θα υπεύθυνος για την καταγραφή των δεξιοτήτων του ανέργου, την υποστήριξή του καθώς και για την κατεύθυνσή του προς μια πιο κατάλληλη για αυτόν εναλλακτική πρόταση. Να σημειωθεί πως η πρώτη πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 με την υλοποίηση προγράμματος στους τρεις δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Μάνδρας, με αναφορά σε ιδιαίτερη ομάδα ανέργων, άνω των 45 ετών με τουλάχιστον εξάμηνη ανεργία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X