Ελλάδα

Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος: Δέσμευσε 173 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις!

Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος: Δέσμευσε 173 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνεχώς περισσότεροι είναι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Οι διώξεις για ξέπλυμα χρήματος

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Airbnb: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για τις δηλώσεις στην εφορία

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Πέραν από αυτή τη διαδικασία η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαβιβάζει καθημερινά πληροφορίες στις εισαγγελικές Αρχές, για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις διάπραξης φορολογικών αδικημάτων, ενώ προχωρεί αυτεπαγγέλτως και σε δεσμεύσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Στο δεκάμηνο Ιανουάριο – Οκτωβρίου 92 τέτοιες υποθέσεις εστάλησαν στις εισαγγελικές Αρχές, ενώ η Αρχή για το Ξέπλυμα δέσμευσε 173 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις και έστειλε 183 αιτήματα συνδρομής προς το εξωτερικό, ώστε να εντοπίσει «μαύρο» χρήμα που έφυγε από την Ελλάδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X