Ελλάδα

Ειδικό Δικαστήριο: Όταν η Βουλή παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Ειδικό Δικαστήριο: Όταν η Βουλή παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ειδικό Δικαστήριο: Ποιος θυμάται σήμερα τις πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες έφτασε το σκάνδαλο Κοσκωτά στην προανακριτική της Βουλής;

Ποιος θυμάται ότι οι εκλογές του 1990 έγιναν με υπόδικους τον πρώην πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και 4 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ; Ασφαλώς η μνήμη εξασθενεί και ειδικά όταν πρόκειται για δυσάρεστες αναμνήσεις.

Το Ειδικό Δικαστήριο για έναν πολιτικό συγκεντρώνει πάντα το δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Η λέξη «κάθαρση» κυριαρχούσε τότε στο δημόσιο βίο και οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν από τις εκλογές του Ιουνίου του 1989 σε αυτή την κατεύθυνση, οπότε και έφτασαν στη δίωξη ενός πρώην πρωθυπουργού.

Στις 7 Ιουλίου του 1989, 144 βουλευτές της ΝΔ, η οποία στις 18 Ιουνίου είχε κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν είχε μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε και έγινε Οικουμενική, κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση προανακριτής επιτροπής που θα διερευνούσε τις ευθύνες του Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Γιώργου Πέτσα και Παναγιώτη Ρουμελιώτη στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1989 η Βουλή αποφάσισε Ειδικό Δικαστήριο για τους τέσσερις πρώτους. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έχει στο μεταξύ εκλεγεί στην Ευρωβουλή και δεν έγινε άρση της ασυλίας του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορήθηκε για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, 166 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και 121 κατά, ενώ για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν 165 υπέρ και 121 κατά. Από την ψηφοφορία απουσίασε ο ίδιος, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Αχμέτ Σαδίκ και ο δολοφονηθείς Παύλος Μπακογιάννης, η θέση του οποίου δεν είχε αναπληρωθεί.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του στη Βουλή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχθηκε την πολιτική του ευθύνη για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έφερε ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας τις παραπομπές ως πολιτική δίωξη, με στόχο την πολιτική εξόντωση του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όπως και στα λεγόμενα «σαλόνια», το κεντρικό δισέλιδο δηλαδή, υπήρχαν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις για το γεγονός…

Ενώ ήταν 16 Ιανουαρίου του 1992 όταν έμπαινε οριστικά τέλος. Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6 και ακυρώνεται η προσπάθεια – για πολλούς – του ίδιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να «κλείσει στη φυλακή τον Ανδρέα».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X