Ελλάδα

Ελληνας κέρδισε το Πούλιτζερ (pics)

Ελληνας κέρδισε το Πούλιτζερ (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενας Ελληνας κέρδισε τοβραβείο Πούλιτζερ. Πρόκειται για τον Αλκη Κωνσταντινίδη, ο οποίος συμμετέχει στη φωτογραφική ομάδα του Reuters, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία «Breaking News Photography».

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Reuters για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Άλκης Κωνσταντινίδης κερδίζει βραβείο Πούλιτζερ, καθώς ο Έλληνας φωτορεπόρτερ είχε κερδίσει ξανά το 2016 στην κατηγορία για φωτογραφία «Έκτακτης Επικαιρότητας» για την κάλυψή του στο προσφυγικό στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, μαζί με τον Γιάννη Μπεχράκη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος (ΕΑΞΤ), συγχαίροντας τον Άλκη Κωνσταντινίδη για την επιτυχία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι το μέλος της Άλκης Κωνσταντινίδης κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Πούλιτζερ, ως μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που κάλυψε την προσφυγική κρίση στα σύνορα Μεξικού — ΗΠΑ».

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Βραβείων Πούλιτζερ έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά τα ονόματα όσων διακρίθηκαν, αλλά και οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν και συνεπώς απέσπασαν βραβείο για την κατηγορία «Breaking News Photography», μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες με την υπογραφή του Άλκη Κωνσταντινίδη.

Όπως αναφέρεται, το βραβείο απονεμήθηκε «για τη ζωντανή και εντυπωσιακή οπτική αφήγηση του επείγοντος, της απελπισίας και της θλίψης των μεταναστών, ενώ ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ από την Κεντρική και Νότια Αμερική».

Τα βραβεία Πούλιτζερ για το 2019 απέσπασαν μεγάλα ΜΜΕ, αλλά και τοπικές εφημερίδες. Η Capital Gazzette του Μέριλαντ βραβεύτηκε για την κάλυψη της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε στα ίδια τα γραφεία της.

New York Times και Wall Street Journal ήταν ανάμεσα στους νικητές για τα ρεπορτάζ τους για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1984. Ξεκίνησε να μαθαίνει για την φωτογραφία όταν ήταν 15 ετών. Έκτοτε περνούσε τον περισσότερο χρόνο του τραβώντας φωτογραφίες και διαβάζοντας για την τέχνη αυτή. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην σελίδα του Reuters, η πιο παλιά του ανάμνηση είναι από όταν ήταν 5 χρονών και κοιτούσε ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες εκατονταετίας, φτιάχνοντας ιστορίες για όλους τους συγγενείς που δεν θα γνώριζε ποτέ. Όπως σημειώνει, ήθελε να γίνει φωτογράφος για να κάνει τους άλλους να νιώθουν όπως ο ίδιος όταν ήταν πέντε, κοιτώντας μια εικόνα και προσπαθώντας να βρει την ιστορία από πίσω της. Η πρώτη του αποστολή ήταν το 2009, πριν μπει στην ομάδα του Reuters, όταν έφτασε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για να καλύψει την εισροή των μεταναστών. Η γνωριμία με ανθρώπους που είχαν τολμήσει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους για ένα καλύτερο μέλλον ήταν μια εμπειρία που άξιζε πραγματικά, αναφέρει. Κάλυψε ακόμη φωτογραφικά την επανάσταση στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Συνέχεια είχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που αποτελεί συνεχή ιστορία, την οποία καλύπτει από την αρχή της καριέρας του, φτάνοντας μέχρι και το τωρινό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος στην χώρα μας. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες παγκοσμίως.

Read more at: https://parallaximag.gr/thessaloniki/prosopa/alkis-konstantinidis-vravio

Οι καμπάνες των καθεδρικών ναών θα ηχήσουν σε όλη τη Γαλλία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X