Επιλογές

4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο γράφει 4 Μαρτίου, μια ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας και συνίσταται σε μια παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη, τη διαχείριση και τη φροντίδα της παχυσαρκίας.

Η τελευταία αυξάνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αποτελούν πρόκληση λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτή και τον ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία ενός ατόμου.

Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα στη μείωση της παχυσαρκίας και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, αλλά και παράλληλα υπενθύμιση ότι αυτά δεν είναι αρκετά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν το νούμερο των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία στο 1 δισεκατομμύριο. Μάλιστα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού τους έως το 2035. Άρα, δε μένει χρόνος και πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Η παχυσαρκία, που ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους που οδηγεί σε υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 ή περισσότερο, συνδέεται με διάφορα σοβαρά, χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία, αφήνοντας πολλά άτομα να παλεύουν με αισθήματα ντροπής και στιγματισμού γύρω από το βάρος τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X