Αναλύσεις

Ε. Αντώναρος: Ο στόχος της ΝΔ στις εθνικές εκλογές

Ε. Αντώναρος: Ο στόχος της ΝΔ στις εθνικές εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ορισμένες σκέψεις για την επόμενη μέρα προχωρά ο Ευάγγελος Αντώναρος σε ανάρτησή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, αφού αναφέρει ότι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αυτοδυναμία και εκφράζει την εκτίμηση ότι με επτά κόμματα στη Βουλή θα είναι από πολύ δύσκολο ως αδύνατο να την πετύχει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Αντώναρου

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Αφού ολοκλήρωσα τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις μου θα ήθελα να συνοψίσω πως βλέπω εγώ τη χθεσινή μέρα και τις από εδώ και πέρα προοπτικές:

1. Μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Νέα Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης. Οχι μόνο γιατί κέρδισαν με την εντυπωσιακή διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων. Αλλά και γιατί έτσι δόθηκε στον Μητσοτάκη η ευκαιρία να ζητήσει αποφασιστικά και πειστικά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα.

2. Ο Συριζα δεν μπόρεσε να πείσει για το πρόγραμμα του από εδώ και πέρα και ηττήθηκε με αναπάντεχα μεγάλη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σωστά και ανταποκρίθηκε στο αίτημα για άμεσες εθνικές εκλογές. Δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει από εδώ και πέρα με τέτοια ήττα. Ταυτόχρονα έχει τώρα την ευκαιρία να αναδιατάξει προγραμματικά και στελεχιακά το κόμμα του που δείχνει σημάδια κόπωσης και ανεπιτυχούς διαχείρισης βασικών θεμάτων. Θα το κάνει άραγε; — θα δείξει. Ας μη ξεχάσουμε ότι το έκανε ήδη μια φορά το καλοκαίρι του 2015. Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά και οι απαιτήσεις μεγαλύτερες.

3. Παρά τη βαριά του ήττα ο Συριζα δεν υπέστη εξοντωτική συντριβή και καθιερώνεται, κατά την άποψη μου, ως ένας από τους παίκτες στο πολιτικό δίπολο που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η πρόωρη και άμεση προσφυγή στις κάλπες θα αυξήσει, θα μειώσει η θα διατηρήσει σταθερό το προβάδισμα που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Η πρόβλεψη δύσκολη. Πάντως δεν βλέπω εφικτή οποιαδήποτε ανατροπή.

4. Σίγουρο είναι ότι με ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ η Νέα Δημοκρατία δεν αποκτά την αυτοδυναμία που προφανώς επιδιώκει. Χρειάζεται αύξηση του ποσοστού της ειδικά με βάση το γεγονός ότι επτά συνολικά κόμματα — παρά την εξαφάνιση κάποιων μικρών — δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντα στην επόμενη Βουλή.

5. Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι τα δυο μεγάλα κόμματα — παρά την τεράστια διαφορά μεταξύ τους — συγκεντρώνουν μαζί και συνολικά αρκετά λιγότερο από το 60% της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Αρα: Πάνω από 40 % των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη παντοδυναμία του δικομματισμού (που κάποτε έφτανε και ξεπερνούσε το 75%). Πολλοί βιάστηκαν συνεπώς να προαναγγείλουν τον “θάνατο” των μικρών κομμάτων. Αντίθετα: Η προκήρυξη εσπευσμένων εκλογών μπορεί να υποχρεώσει πολλούς μικρούς που δεν “έπιασαν” το 3% να συνασπισθούν όσο ευκαιριακές κι αν είναι τέτοιες συνεργασίες.

6. Θεωρώ τέλος απόλυτα θετική τη μείωση της πολιτικής επιρροής της Χρυσής Αυγής έστω κι αν θεωρήσουμε ότι ένα τμήμα της δύναμης της κατευθύνθηκε στο κόμμα Βελόπουλου.

ΥΓ. Οφείλω να ομολογήσω ότι αδίκησα πολλούς δημοσκόπους με τα σχόλια μου το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα με ο,τι είχε συμβεί σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή τη φορά πολλοί έκαναν καλές προβλέψεις όπως αποδείχθηκε στη πράξη. Αν και την τελευταία εβδομάδα από τον φόβο μιας ενδεχομένης αποτυχίας είχαν σπεύσει να κάνουν κάποιες “διορθώσεις”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X