Αναλύσεις

Η αυτοδυναμία, τα όνειρα του… Οκτωβρίου και τα fake news…

Η αυτοδυναμία, τα όνειρα του… Οκτωβρίου και τα fake news…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα κουραστούμε στον eretikos.gr να αποκαλύπτουμε τα fake news, τη στρέβλωση της πραγματικότητας και τα μικρά ή μεγαλύτερα ψέμματα απ΄ όπου κι΄ αν προέρχονται. Σας το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και ένας από τους λόγους που υιοθετήσαμε τον τίτλο eretikos.gr (με αιρετική γραφή) είναι για να δηλώσουμε αυτή την αταλάντευτη τοποθέτησή μας.

Και επειδή όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα πολλαπλασιάζονται τα fake news(βλέπετε όλο το πολιτικό σύστημα δίνει μεγαλύτερη σημασία στην προπαγάνδα από τη σωστή και ακριβή ενημέρωση του πολίτη), τα αποκαλυπτικά της αλήθειας δημοσιεύματα από τον eretikos.gr θα αυξάνουν.

Τούτων λεχθέντων θα σας πούμε ότι το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των fake news είναι η ερμηνεία της δημοσκόπησης της Marc για το “Πρώτο Θέμα”. Λοιπόν πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, κυρίως ιστότοποι (όχι η ίδια η ΝΔ επισήμως)  βλέπουν αυτοδυναμία της ΝΔ με το ποσοστό 31,2% και πεντακομματική Βουλη (στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι αυτοδυναμία έβλεπε  Το Πρώτο Θέμα και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ομως, μία υποσημείωση με πολύ μικρά γράμματα ανέφερε πως αυτή είναι η εκτίμηση της εφημερίδας και όχι της Marc, η οποία φρόντισε έτσι να πάρει αποστάσεις από μία ερμηνεία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οπως καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει και η τωρινή ερμηνεία και εκτίμηση. Θα ρωτήσετε γιατί αυτό. Γιατί οι αριθμοί του εκλογικού συστήματος λένε:

1.Για να έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα σε πεντακομματική Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από 33,5% ως 34%.

2. Η αυτοδυναμία σε εξακομματική Βουλή πετυχαίνεται με ποσοστό μεγαλύτερο από 36%.

3. Με επτακομματική Βουλή το όριο τίθεται στο 38% περίπου.

4. Οσο περισσότερα είναι τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για αυτοδυναμία.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Και σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης η Νέα Δημοκρατία  στην περίπτωση πεντακομματικής Βουλής (η πιο πιθανή εκδοχή με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) πρέπει να αυξήσει τη δύναμή της κατά 2,3 ως 2,8% μονάδες για να προσεγγίσει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Αν ρωτάτε αν αυτό είναι εφικτό, η απάντηση είναι πως θα φανεί στην κάλπη, αφού το πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό, οι αναμενόμενες εξελίξεις και η πολύ μεγάλη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν ασφαλή πρόβλεψη.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X