Διεθνή

Η Μάχη της Ιβοζίμα: Από τις φονικότερες μάχες στην ιστορία

Η Μάχη της Ιβοζίμα: Από τις φονικότερες μάχες στην ιστορία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Μάχη της Ιβοζίμα ήταν από τις φονικότερες μάχες στην ιστορία, της ανθρωπότητας και διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί Ιβοζίμα της Ιαπωνίας, μεταξύ Αμερικανικών και Ιαπωνικών δυνάμεων το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1945.

  • Το «Νησί του θείου»

Το «Νησί του θείου» όπως σημαίνει η Ιβοζίμα στα ιαπωνικά, εξαιτίας των θειούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν στο νησί, ήταν στρατηγικής σημασίας γιατί υπήρχαν ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως και δύο αεροδιάδρομοι.

Οι Αμερικάνοι έχοντας καταλάβει τα νησιά Μάρσαλ και Μαριάνες, εξαπέλυαν επιθέσεις στην ενδοχώρα με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-29 και ήθελαν το νησί, ως προγεφύρωμα για την επιχείρησή τους, γιατί τα ιαπωνικά αεροπλάνα που στάθμευαν εκεί παρενοχλούσαν τα Β-29.

Ο ναύαρχο Τσέστερ Νίμιτζ, είχε την ιδέα για την κατάληψη της Ιβοζίμα, ενώ ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ διαφωνούσε, γιατί ήθελε την κατάληψη της Φορμόζας (Ταϊβάν).

Ενώ ο αντιστράτηγος Τανταμίτσι Κουριμπαγιάσι, από την πλευρά των Ιαπώνων ανέλαβε την  άμυνα του νησιού, με τη διαταγή να το κρατήσει μέχρι τελικής πτώσεως.

Η Ιβοζίμα, το «Νησί του θείου» είχε 22.000 άνδρες και βαρύ πυροβολικό, και ένα εκτεταμένο δίκτυο από σπηλιές και υπόγειες στοές.

Ο αντιστράτηγος, είχε σχέδιο να αφήσει ανενόχλητη την απόβαση των Αμερικανών στην ακτή του νησιού, για να μην αποκαλυφθούν οι θέσεις τους,

Και όταν θα ήταν σε βάθος 500 μέτρων από την ακτή, τότε το πυροβολικό θα αναλάμβανε δράση, και οι στρατιώτες θα υπεράσπιζαν τις θέσεις τους.

Να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό επιτελείο διέθεσε για την επιχείρηση πενταπλάσιες δυνάμεις, 110.000 άνδρες.

  • Η επίθεση

Η Αμερικανοί επιτέθηκαν τα ξεκίνησε στις 02:00 το πρωί στις 19 Φεβρουαρίου 1945, με ανελέητο βομβαρδισμό, ενώ στις 08:59 έγινε η απόβαση 30.000 πεζοναυτών.

Οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, γιατί βρέθηκαν κάτω από τα Ιαπωνικά πυρά του βουνού Σουριμπάτσι.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, ρίχτηκαν στο πεδίο της μάχης και άλλοι 40.000 πεζοναύτες.

Το βουνό Σουριμπάτσι το πρωί της τέταρτης μέρας των μαχών, αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί και οι πεζοναύτες ξεκίνησαν την κατάληψή του, ενώ έφθασαν στην κορυφή του, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία υψώνοντας την αμερικάνικη σημαία .

Ο φωτογράφος του «Associated Press» Joe Rosenthal, απαθανάτισε το στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία (οι φήμες λένε ότι επανέλαβαν πολλές φορές τη σκηνή, για να πετύχει  ο Ρόζενταλ τη φωτογραφία).

  • Οι μεγάλες απώλειες

Από τους 22.000 Γιαπωνέζους που υπερασπιστές τη νήσο Ιβοζίμα έπεσαν:

20.703 επί του πεδίου της μάχης, καθώς και ο διοικητής τους αντιστράτηγος Τανταμίτσι Κουριμπαγιάσι, ενώ 216 αιχμαλωτίσθηκαν.

Ενώ από τους Αμερικανούς έπεσαν:

5.598 επί του πεδίου της μάχης , 494 ήταν αγνοούμενοι και 19.189 τραυματίες.

Να σημειώσουμε, ότι ήταν η μοναδική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν τα περισσότερα θύματα από τους αντιπάλους τους (Γιαπωνέζοι) -νεκρούς και τραυματίες- στο πεδίο της μάχης.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Η Μάχη της Καστέλας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X