Επιλογές

“Πόλεμος” για τις συντάξεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με ΑΠΕ

“Πόλεμος”  για τις συντάξεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με ΑΠΕ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα σύγκρουση για τη μείωση ή όχι των συντάξεων ξέσπασε με αφορμή τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Στο τηλεγράφημα ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις πρόσφατες επαφές που είχαν με οικονομικό επιτελείο, και «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του».

Μάλιστα, στο τηλεγράφημα τονίζεται για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης. Και είναι αυτό το σημείο που προκάλεσε οργή στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, απαντήσεις από τα δύο κόμματα και ανταπαντήσεις από το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι έχει ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών για την προοπτική ακύρωσης του μέτρου, τονίζοντας ακόμη ότι στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τους θεσμούς επανέλαβε τις «ξεκάθαρες θέσεις της». Επίσης επισημαίνει ότι οι Θεσμοί  «δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους».

Περικοπές στις συντάξεις: Προς… διάσωση αφού αλλάζουν «μυαλά» οι Θεσμοί!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, και ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Φίλιππος Σαχινίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε: «Εμείς τους ρωτήσαμε αν η κυβέρνηση τους είχε πει κάτι (για τις συντάξεις) και η απάντηση ήταν πως η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμεναν πως «οι συμφωνίες είναι συμφωνίες».

Από την πλευρά του τo Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν κάνει πίσω. Εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές και τονίζει ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ».

Αναλυτικά τι λένε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουμε:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Οι δηλώσεις Σαχινίδη:

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για αναστολή της περικοπής συντάξεων», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης. Η διευκρίνιση γίνεται μετά από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ που έκανε λόγο για συμφωνία των Θεσμών στην ακύρωση του μέτρου και πρόσθετε ότι για το θέμα έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οπως εξήγησε ο Φίλιππος Σαχινίδης για τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, «μας μίλησαν για τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας, τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, διαφωνήσαμε από την πλευρά μας για τα τόσο ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ότι ήταν λάθος το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε».

«Όταν τους είπαμε ότι είναι λάθος ο Νόμος Κατρούγκαλου και τους ενημερώσαμε για την κατάθεση νόμου από το Κίνημα Αλλαγής για ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων και όταν τούς ρωτήσαμε αν είναι δημοσιονομικό ή διαρθρωτικό, απέφυγαν να τοποθετηθούν», είπε ο κ. Σαχινίδης.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X