Επιλογές

Εποπτεία… στο σβέρκο μας φέρνουν οι καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις!

Εποπτεία… στο σβέρκο μας φέρνουν οι καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Oι καθυστερήσεις αλλά και τα ανοικτά μέτωπα στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα αποτελούν το μεγαλύτερο “αγκάθι”. Τη μεγαλύτερη πληγή σχετικά με τη μετα-μνημονιακή ημέρα στη χώρα.

Το τελευταίο “κρούσμα” εκδηλώθηκε χθες μέσα από τις δηλώσεις Κοστέλο για ενισχυμένη εποπτεία 5-10 ετών, αλλά και από “αποχαιρετιστήριες” προειδοποιήσεις Λιαργκόβα. Και τούτο όταν είναι ξεκάθαρη η θέση του ΥΠΟΙΚ για καθαρή έξοδο.

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

Μία νέα καθυστέρηση στα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων με αναμενόμενο στόχο στα 5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα επιτευχθεί φέτος ή το 2019 προανήγγειλε ο επικεφαλής των Θεσμών εκ μέρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο σε χθεσινή του ομιλία στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Η ρήση Κοστέλο έχει ειδική σημασία δεδομένου ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που ολοκλήρωσε λίγες μέρες πιο πριν (20/1) την Έκθεση Συμμόρφωσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέτει συγκεκριμένους (πιο υψηλούς) στόχους, οι οποίοι και πάλι όμως χτίζουν ένα “χαλί” δεσμεύσεων και για τον επόμενο χρόνο, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει το μνημόνιο.

Παπαδημητρίου: Οι ΗΠΑ έρχονται, επενδυτικά, πλησιέστερα στην Ελλάδα

Ο λόγος για ένα μόνο από τα μέτωπα στα οποία θα χρειαστεί – όπως είπε ο κ Κοστέλο μιλώντας στο Ολλανδικό Kοινοβούλιο – χρόνος για να ολοκληρωθούν. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια εξηγώντας γιατί στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει μετά το τέλος του μνημονίου μία αυξημένη εποπτεία. Και ως τομείς οι οποίοι θα χρειαστούν πολλή δουλειά ανέφερε επίσης τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του Κτηματολογίου. Είπε ότι πρέπει “να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (η τελευταία που υπογράφεται ενδεχομένως από τον απερχόμενο πρόεδρο κύριο Λιαργκόβα). Αλλά καιοι χθεσινές δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Bίζερκινούνταν στο ίδιο πνεύμα.

Η ελληνική θέση

Και τούτο όταν χθες ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Reuters επανέλαβε- για μία ακόμα φορά – ξεκάθαρα την ελληνική θέση για καθαρή έξοδο στις αγορές προαναγγέλλοντας μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης να μαζέψει ένα μαξιλάρι διαθεσίμων της τάξης των 19 δισ. ευρώ μέσα από επιπλέον δόσεις του ESM (τις οποίες θα διεκδικήσει), αλλά και από έξοδο στις αγορές για τις οποίες ο μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζεται πυρετωδώς. Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την ανακοίνωση αυτού του σχεδίου που είχε ονοματίσει ως “ολιστικό” στο τελευταίο Eurogroup πριν από το Πάσχα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Κοστέλο, για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι παρότι έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο πρόοδος, υπάρχουν καθυστερήσεις. Προέβλεψε ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 ή μέχρι τα μέσα του 2019.

Και τούτο όταν ο νέος (χαμηλότερος) στόχος στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφώνησαν στο Eurogroup προβλέπει 5,1 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου 2015 – 2018 από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν φέτος. Μάλιστα προβλέπεται ότι πέραν αυτού του ποσού θα πρέπει να έρθει ακόμη 1 δισ. ευρώ το 2019.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο στόχος αυτός είναι μάλιστα χαμηλότερος από ό,τι εκτιμά το Υπουργείο Οικονομίας. Με δελτίο του, ανακοίνωσε την Πέμπτη εκτιμά ότι εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις φέτος θα είναι της τάξης των 2,74 δισ. ευρώ.

Η σημασία των στόχων αυτών είναι πολύ μεγάλη αφού διαμορφώνουν τα σενάρια για το χρέος, αλλά και για τον σχεδιασμό αναφορικά με τα κρατικά διαθέσιμα που θα έχει η Ελλάδα στο τέλος του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Μία άλλη παράμετρος των υψηλών στόχων που είναι δύσκολα επιτεύξιμοι είναι σύμφωνα με το capital.gr, το “βάρος” που δημιουργούν στο… μέλλον. Στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, υπάρχει όρος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις το 2019. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα επίσημα κείμενα των μνημονίων που θεωρητικά τελειώνουν… φέτος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X