Eretiki Κουζίνα

Κοτόπουλο Tajine γλυκόξινο με αποξηραμένα φρούτα

Κοτόπουλο Tajine γλυκόξινο με αποξηραμένα φρούτα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κοτόπουλο Tajine: Μια γιορτή από μόνο του, γιορτή χρωμάτων και γεύσεων. Γλυκόξινη, ψαγμένη, εντυπωσιακή και πάρα πολύ οικονομική και εύκολη συνταγή.

Υλικά Συνταγής
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε μερίδες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια (0
5-1 εκ.)
1 φλ. ζωμό κότας ή νερό
μίγμα μπαχαρικών
2 κ.σ. βούτυρο
2 κυδώνια
2 μήλα
15 αποξηραμένα φρούτα
δαμάσκηνα και βερίκοκα
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
Για το σερβίρισμα
κους κους
πράσινη σαλάτα
Μπαχαρικά
1 κ.γλ. κοκκινοπίπερο
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. τζίντζερ
1 κ.γλ. κουρκουμά
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το γλυκόξινο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα, κόβωντας το κοτόπουλο σε κομμάτια. Το πλένουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω να κάνει κρούστα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πήλινο σκεύος Tajine ή σε κεραμική ή χοντρή μαντεμένια γάστρα που να σκεπάζει καλά.

Στο ίδιο λάδι που ρόδισε το κοτόπουλο προσθέτουμε τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να πάρουν ρόδινο χρώμα, τα βγάζουμε με λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με τον ζωμό.

Σκεπάζουμε το βαρύ σκεύος και ψήνουμε για 30′ στους 200ºC.

Για τα φρούτα

Πλένουμε στεγνώνουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες με την φλούδα τους. Το ίδιο κάνουμε και με τα μήλα.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα φρούτα να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί σχεδόν όλο σε δυνατή φωτιά.

Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα φρούτα και σκεπάζουμε το σκεύος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον.

Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να έχει δέσει καλά.

Σερβίρουμε το γλυκόξινο κοτόπουλοTajine με το κους κους

Υλικά Συνταγής
1 φλ. κους κους (αυθεντικό όχι το ζυμαρικό)
βραστό νερό ή ζωμός
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
2 φρ. κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
λίγα ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
2-3 κ.σ μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
2 φλ. σπανάκι (χοντροκομμένο)
1 αβοκάντο ώριμο (κομμένο σε καρέ)
3 κ.σ αμύγδαλο φιλέ
λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με βραστό νερό ή ζωμό, το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε να σταθεί για περίπου οχτώ με δέκα λεπτά, μέχρι να ρουφήξει  τα υγρά.

Αφού απορροφήσει το νερό, το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το αφήνουμε να καραμελώσει.

Ρίχνουμε τα 2/3 του καραμελωμένου κρεμμυδιού στο κους κους και ανακατεύουμε. Το υπόλοιπο, το κρατάμε για το γαρνίρισμα από πάνω.

Βάζουμε το κους κους σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτη σαν πλήρες γεύμα ή συνοδεύει τέλεια ψάρι, κρέας και πουλερικά.

Πηγή: argiro.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X