Eretiki Κουζίνα

Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας με ρύζι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κοτόπουλο λεμονάτο: συνταγή εύκολη και γρήγορη! Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με ρύζι, με θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή. Θυμίζει αλά κρεμ, σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια.

Υλικά Συνταγής
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο γύρω στο 1.300 γραμ κομμένο σε κομμάτια
(ή 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο ολόκληρη
1 μέτριο καρότο ολόκληρο
1/2 κρεμμύδι
1 /2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κύβο κότας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
το χυμό από 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι
Για το πολύχρωμο ρύζι
2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 φλ. αρακά
2 κ.σ. άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα, στεγνώνουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τον κλασικό κύβο κότας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.

Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαραρόλα.

Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.

Για το ρύζι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.

Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά. Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.

Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.

Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.

Όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας

Πώς πήζει η σάλτσα με αλεύρι και με κορν φλάουρ (με άμυλο);

Δένουμε μια σάλτσα με τη βοήθεια του αμύλου, χρησιμοποιούμε δηλαδή αλεύρι, κορν φλάουρ ή σιμιγδάλι.

Το άμυλο έχει μεγάλη απορροφητικότητα και πηκτικότητα και βοηθάει στο να δέσουν σωστά οι σάλτσες ή οι σούπες.

Αλεύρι ωμό ή ψημένο, χρησιμοποιούμε είτε πριν το θωράκισμα και ρόδισμα του κρέατος (πανάροντας το κρέας σε αλεύρι) είτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (πουδραριστά στα υλικά). Με το βράσιμο δένει, πήζει και χυλώνει η σάλτσα του φαγητού με τη βοήθεια του αλευριού.
Ανακατεύουμε αλεύρι με μαλακό βούτυρο να γίνουν σαν πάστα. Ρίχνουμε κουταλιά από το μείγμα σε ένα φαγητό με αρκετή σάλτσα που βράζει ή σε μια σούπα. Ανακατεύουμε και όταν διαλυθεί, τότε πήζει η σάλτσα.
Η τεχνική Ρου (roux). Αλεύρι με βούτυρο, ψημένα όπως ακριβώς κάνουμε στο αρχικό στάδιο της μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας το ψήνουμε για λίγο.

Αφήνουμε να κρυώσει το ρου και ρίχνουμε κουταλιές σε σάλτσα ή σούπα που θέλουμε να πυκνώσουμε.

Έτσι βλέπεις πόσο εύκολα πήζει η σάλτσα με αλεύρι. Διατηρούμε το ρου που περίσσεψε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο. Για να δέσει μια σάλτσα με ζωμό π.χ. από τους λαχανοντολμάδες φτιάχνετε ρου και ρίχνετε μέσα ζωμό από το φαγητό. Ανακατεύετε τακτικά με σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πηγή:argiro.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X