Το blog του Μενέλαου Γκίβαλου

Ποινικοποιείται η πρόθεση-Απαγορεύεται η σκέψη

Ποινικοποιείται η πρόθεση-Απαγορεύεται η σκέψη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

« Η εξωτερική βία η οποία αφαιρεί από τους ανθρώπους την ελευθερία να κοινοποιήσουν δημόσια τις σκέψεις τους, τους αφαιρεί την ίδια την Ελευθερία (Ι.Καντ , Η κριτική του Λόγου).

Του Μενέλαου Γκίβαλου*

Το περίφημο Επιτελικό Κράτος το οποίο διαφημίζει – και για το οποίο επαίρεται- το κυβερνητικό καθεστώς δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένας υπερσυγκεντρωτικός μηχανισμός που δρα ως Κράτος Έκτακτων Εξουσιών. Ένας μηχανισμός στην κορυφή του οποίου βρίσκονται στυγνά επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στον Κυρ. Μητσοτάκη και στους κυβερνητικούς διεκπεραιωτές των συμφερόντων αυτών.

 Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Κράτους των Έκτακτων Εξουσιών; Ο πλήρης έλεγχος των ιδεολογικών – προπαγανδιστικών μηχανισμών και των μηχανισμών καταστολής και ταυτόχρονα η άσκηση μιας μορφής εξουσίας την οποία ο  Carl Schmitt, νομικός πρωθιερέας του ναζιστικού καθεστώτος, προσδιόρισε ως κοινοβουλευτική δικτατορία. Σύμφωνα με τον προσδιορισμό αυτόν ένα αριθμός (μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως στην περίπτωση των 158 της Ν.Δ.) μπορεί να καθορίζει και να επιβάλλει τα όρια και τα περιεχόμενα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του Συντάγματος, να περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών εν ονόματι των συμφερόντων του Κράτους των Έκτακτων Εξουσιών.

Το καθεστώς καθορίζει τα όρια της Δημοκρατίας

Μια παρόμοια δυστοπική κατάσταση βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας. Νόμος είναι το δίκιο του κυβερνητικού καθεστώτος. Σ’ αυτόν τον «σιδηρούν κανόνα» πρέπει να προσαρμοσθούν κορυφαίοι θεσμοί όπως το Κοινοβούλιο, η Δικαιοσύνη και συνολικά το Κράτος Δικαίου. Γι αυτό εδώ και δυόμιση χρόνια οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διεξάγονται στα όρια ή και πέραν των ορίων της συνταγματικής νομιμότητας, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με την ενεργοποίηση από το κυβερνητικό καθεστώς «ελεγχόμενων θυλάκων» στο εσωτερικό της. Η εκδίωξη της κας Ελ. Τουλουπάκη, το «θάψιμο» των εθνικών σκανδάλων της Siemens, της Novartis, της λίστας Λαγκάρντ, όπως και εγκληματικού τύπου υποθέσεων, όπως του Noor 1 αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα.

Όσο για τους θεσμούς ελέγχου και διαφάνειας η πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η αποπομπή της Bασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού… Ήταν μια συμβολική πράξη που ανήγγειλε τη διάλυση κάθε θεσμού διαφάνειας και ελέγχου, ώστε να επιδοθεί το καθεστώς συμφερόντων σε ένα «εθνικό πλιάτσικο» με σκανδαλώδεις αναθέσεις και ρουσφέτια, το κόστος των οποίων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολόγισε (μετριοπαθώς) σε 4,8 δις ευρώ… μέχρι στιγμής.

 Στο επόμενο επίπεδο, το κυβερνητικό καθεστώς απαγόρευσε κατ’ ουσίαν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες με το «νόμο» Χρυσοχοΐδη, που δεν αποτελούσε παρά τη διατύπωση στη δημοτική του αντίστοιχου «νομοθετήματος» της απριλιανής δικτατορίας… Κι αυτό το εκτρωματικό νομοθέτημα καταργήθηκε μεν στην πράξη, όμως η Υπουργός Παιδείας φρόντισε να το ενεργοποιήσει για να καταστείλει τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Η ποινικοποίηση της πρόθεσης

Όμως για να πετύχει ο εκφοβισμός και η γενικευμένη καταστολή σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο πρέπει, πριν από όλα, να ποινικοποιηθούν, να «απαγορευθούν»  η άποψη, η κριτική σκέψη, ή ί δ ι α  η σ κ έ ψ η .

Ο μεγαλύτερος παραγωγός των fake news, των  ανοίκειων και ανενδοίαστων ψευδολογιών, ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας θέλει τώρα να προστατεύσει τη χώρα, την οικονομία, την «ομαλότητα» από τα fake news… Και ψηφίζει νόμο  – φωτοτυπικό αντίγραφο του αντίστοιχου χουντικού νομοθετήματος… Η γνώμη, η άποψη, η πρόβλεψη των εξελίξεων απαγορεύονται, γιατί κινδυνεύει η χώρα, δηλαδή το καθεστώς… Δεν ποινικοποιείται μόνο η πράξη, αλλά η πρόθεση, η σκέψη.

Αλλά και πριν διατυπωθεί η γνώμη, η κρίση, υπάρχουν οι μηχανισμοί της ΕΥΠ και του παρακράτους ( η σύμφυση άλλωστε κράτους και παρακράτους αποτελεί οιονεί οργανικό συστατικό της Δεξιάς) που παρακολουθούν τους πολίτες, καταγράφουν τις απόψεις και τα φρονήματά τους, ώστε ο πανεπόπτης Πρωθυπουργός στον οποίον ανήκει η ΕΥΠ να παίρνει εγκαίρως τα μέτρα του.

 Το σημερινό κυβερνητικό καθεστώς έχει στην πράξη διαγράψει και ακυρώσει ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης και ανατρέχει ευθέως στις πιο σκοτεινές σελίδες της μετεμφυλιακής περιόδου. Οι παρακολουθήσεις, οι διώξεις του φρονήματος επιδιώκουν να διαχωρίσουν τους πολίτες στους εντός και στους εκτός της καθεστωτικής «νομιμότητας»… Οι συνοδοιπόροι, άλλωστε, όπως και τα μιάσματα (Ιουλιανά 1965) βρίσκονται εκτός της καθεστωτικής κανονικότητας…

Ο συγκεκαλυμμένος ή και εμφανής αντικομμουνισμός, η θεωρία «των δύο άκρων», όπως και διατυπώσεις του τύπου «η Αριστερά έχει επιβλαβείς και χαλασμένες αντιλήψεις» (Μ. Βορίδης ) και ότι πρέπει να ορθωθούν θεσμικά  τείχη ώστε να αποτραπεί δια παντός  η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εξουσία είναι πλήρως αποκαλυπτικά γνωρίσματα ενός φασίζοντος ολοκληρωτισμού, που θέλει να επιβάλει στον ελληνικό λαό μια γενικευμένη αντιδραστική κουλτούρα.

Σ΄αυτή την πολυεπίπεδη κρίση και στον ζόφο που μας περιβάλλει δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία, για την ελεύθερη κριτική σκέψη και γνώμη, ο αγώνας για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία είναι ένας αγώνας αδιαπραγμάτευτος και διαρκής.

 Κι αυτόν τον αγώνα μας τον υπενθυμίζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης του ’73 που διανύει τον χρόνο και φωτίζει το δικό μας σήμερα.

  • Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ε.Κ.Π.Α. Μέλος του Π. Σ. της Κ.Ε.Α.  του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Σημαντικό: Αν θέλετε να ενημερώνεστε πολύ γρήγορα  για τα άρθρα του Μενέλαου Γκίβαλου και να μπαίνετε στον eretikos.gr με ένα απλό κλικ κάντε…κλικ εδώ και κατεβάστε την κατάλληλη εφαρμογή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X