Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Υπάρχει σοβαρό κράτος; Τί έκανε στα γηροκομεία και τις κλινικές;

Υπάρχει σοβαρό κράτος; Τί έκανε στα γηροκομεία και τις κλινικές;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

«Yπάρχει κράτος με σχέδιο και στρατηγική και το είδαμε». Τάδε έφη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν ξέρουμε αν τα πιστεύει ή τα λέει γιατί αυτά οφείλει να λέει ένας υπουργός. Γιατί αν μέχρι πριν από μερικές ημέρες η αντιμετώπιση του κορονοϊού θα μπορούσε κάποιους πολίτες να τους πείσει, τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Γιατί; Για ένα πολύ απλό λόγο, τον οποίο θα δούμε ευθύς αμέσως. Αν ένα κράτος έχει σχέδιο και στρατηγική τι κάνει; Προλαβαίνει τα γεγονότα, αντί να τα κυνηγά ασθμαίνοντας. Τί είδαμε τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας; Διαπιστώσαμε πως πρόληψη και προληπτική δράση δεν υπάρχει. Δηλαδή αυτό που είναι η πεμπτουσία του κράτους με σχέδιο και στρατηγική.

Δεν είδαμε το κράτος να κάνει προληπτικούς ελέγχους στα γηροκομεία, αλλά έσπευσε στη Νέα Μάκρη μόλις εκδηλώθηκαν κρούσματα. Δεν είδαμε προληπτικούς ελέγχους στην κλινική “Ταξιάρχαι”  στο Περιστέρι γι΄ αυτό και έχουμε τέσσερις νεκρούς ως τώρα. Ενας προληπτικός έλεγχος ενδεχομένως να είχε αποτρέψει τους θανάτους. Ισως η απουσία προληπτικών ελέγχων να οφείλεται στο ότι εφαρμόζει το κράτος τις ιδέες της πρωθιέρειας του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα Μιράντας Ξαφά, ότι δηλαδή οι ιδιώτες είναι καλύτεροι μάνατζερ από το Δημόσιο. Οπότε αν ασπάζεσαι αυτές τις ιδέες λογική απόρροια αυτών είναι να μην ελέγχεις τους ιδιώτες γιατί είναι καλύτεροι.

Θα συμφωνήσουμε. Είναι καλύτεροι για να βγάζουν κέρδη. Οχι για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες. Και ως γνωστόν η λήψη προληπτικών μέτρων κοστίζει και μάλιστα αυτών για τον κορονοϊό πολύ ακριβά. Οπότε σιγά μην πάρουν οι ιδιώτες, ιδίως στην Ελλάδα, με τη θέλησή τους μέτρα κοστοβόρα.

Αυτό ακριβώς οφείλει να γνωρίζει το κράτος που έχει σχέδιο και στρατηγική, όπως λέει και υποστηρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εκτός κι΄ αν ο αρχηγός και οι άλλοι υπεύθυνοι εμφορούνται από νεοφιλελεύθερες ιδέες, τότε θα είναι πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζονται προληπτικοί έλεγχοι, γιατί οι ιδιώτες τα κάνουν καλύτερα από το Δημόσιο.

Αλλά δυστυχώς γι΄ αυτούς ο κορονοϊός διέψευσε κάθε νεοφιλελεύθερη ψευδαίσθηση. Διέψευσε πολύ περισσότερο αυτούς που δεν είχαν πάρει το μήνυμα, όταν ξέσπασε η κρίση του 2008 και ο τότε πατριάρχης του νεοφιλελευθερισμού, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπε ένα βροντερό mea culpa, συνοδεύοντάς το από την εξήγηση ότι μέχρι τώρα πίστευα ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίσει όλα, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Ελπίζουμε το ίδιο mea culpa να μην το πουν και οι Ελληνες κυβερνήτες, γιατί δεν έκαναν προληπτικούς ελέγχους σε γηροκομεία και κλινικές, παρότι είναι χώροι όπου συναθροίζονται ή ζουν οι πλέον ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς. Γιατί αν το πουν θα έχουμε δυστυχώς ζήσει τραγικά φαινόμενα, όπως αυτά της Γαλλίας όπου ο κορονοϊός χτύπησε αλύπητα τα γηροκομεία.

Και τότε θα αποδειχτούν δύο πράγματα. Πρώτον ο βασιλιάς είναι γυμνός και δεύτερον κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…Εμείς πάντως, μπροστά στις ανθρώπινες ζωές προτιμούμε να διαψευστούμε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X