Θέμα

Φάκελος lockdown: «Κλειδώνει» η παράταση με νέο μήνυμα Μητσοτάκη! Πότε ανοίγουν τα σχολεία (video)

Φάκελος lockdown: «Κλειδώνει» η παράταση με νέο μήνυμα Μητσοτάκη! Πότε ανοίγουν τα σχολεία (video)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για σημάδια σταθεροποίησης, αλλά όχι για μείωση κρουσμάτων στον αναμενόμενο βαθμό, έκαναν λόγο οι επιστήμονες κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τονίζοντας όμως ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη και το φορτίο ιδιαίτερα βαρύ, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα εν μέσω μάλιστα του δεύτερου lockdown.

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και τους αμείλικτους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά και αφορούν τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους νεκρούς που καταγράφονται κάθε 24ωρο (1.388 νέα κρούσματα σήμερα, 549 διασωληνωμένους και 84 θανάτους), θολό παραμένει το πότε θα λήξει το δεύτερο lockdown, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα κρατούσε έως τις 30 Νοεμβρίου.

Lockdown ως 7 Δεκέμβρη και κανονικότητα… τον Ιούνιο λέει ο Δερμιτζάκης!

Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Mega, ξεκαθάρισαν πως η άρση δεν θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα δείξουν τον δρόμο για τη μείωση των περιοριστικών μέτρων.

«Με βάση τα δεδομένα τα επιδημιολογικά είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί στην εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα», η οποία παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά συνεχίζει να είναι κρίσιμη.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη την Παρασκευή

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει σε αυτήν την κατεύθυνση για υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης των κρουσμάτων, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης. Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Τότε, την Πέμπτη, δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Την ίδια στιγμή γρίφος συνεχίζει να είναι και το άνοιγμα των σχολείων με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεαραμέως να αναφέρει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και ότι περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα για την επαναλειτουργία των σχολείων. Αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών προς τον πρωθυπουργό για το θέμα» τόνισε σε συνέντευξη τύπου.

Συγκλονίζει ο γιος του διασώστη Σάκη Σωτηράκη που πέθανε από κορονοϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, γίνονται διεργασίες για να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο αυτό και πάλι θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα γίνουν χιλιάδες τεστ πριν από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να απευθύνει νέο διάγγελμα με ανακοινώσεις για το πότε θα ανοίξουν τόσο τα σχολεία, όσο και το τι θα γίνει με την εστίαση και τα καταστήματα.

Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση, παρά τη σχετική σταθεροποίηση

Από την πλευρά του στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση, παρά τα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας, «παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει».

Κορονοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές στα συμπτώματα;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X