Φωτιά στη Νέα Δημοκρατία-Αναζωπυρώνονται οι υπόγειες συγκρούσεις

Ηταν αρκετό ένα δημοσίευμα να προκαλέσει τεράστιες υπόγειες αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία και να κάνει μαλλιά κουβάρια Καραμανλικούς με Μητσοτακικούς (του Κυριάκου όχι της Ντόρας). Πράγμα που δείχνει το λιγότερο πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες και πόσο επιφυλακτικοί είναι οι μεν με τους δε, όπως τον τελευταίο καιρό έχει φανεί και από τις διαφοροποιήσεις του Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και τις κόντρες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για δημοσίευμα της Καθημερινής για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη Κυριακή, που παραδόθηκε στον Γιώργο Προβόπουλο δύο μέρες μετά τις εκλογές του 2009, τις οποίες  κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

Εβαλε φωτιές στην αξιωματική αντιπολίτευση και έκανε έξω φρενών τον Κώστα Καραμανλή και τους Καραμανλικούς, οι οποίοι πίσω από τη δημοσίευση είδαν δάκτυλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και κρίσιμο αν ληφθεί υπόψη πως το χτύπημα στον Κώστα Καραμανλή, ήρθε τις μέρες που έχει επικεντρωθεί στο όνομα των Σκοπίων και που οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, συντάσσονται με τη θέση που εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής το 2008 στο Βουκουρέστι, βάζοντας βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Κι΄εκεί που ο Κώστας Καραμανλής και οι Καραμανλικοί απολάμβαναν τη γενικότερη αναγνώριση, ήρθε το δημοσίευμα για να χαλάσει την καραμανλική ευφορία, αφού παρουσίαζε με γλαφυρότητα και σαφήνεια (περισσότερο γλαφυρά και σαφή δεν γίνεται) στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανή εκτροχίασε την οικονομία και έστειλε τη χώρα στα καταραμένα μνημόνια.

Και για να μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι το δημοσίευμα στόχευε τον Κώστα Καραμανλή, υπάρχει ο πρόλογος και ο επίλογος που καθιστούν πολύ καθαρό το στόχο, ακόμα και για εκείνους που θέλουν να εθελοτυφλούν.

Τι αναφέρεται στην αρχή του άρθρου;  «Η έκδοση του νέου βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου, «8 μήνες» (Εκδόσεις Λιβάνη), για τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, επανέφερε στην επικαιρότητα τη συζήτηση σχετικά με τις ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάρρευση του 2009-10. Το βιβλίο του κ. Παπαθανασίου αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια του περιβάλλοντος Καραμανλή να μεταθέσει τις ευθύνες αυτές στις πλάτες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το ζήτημα έχει αναλυθεί επανειλημμένως –ενίοτε με κάποια αντικειμενικότητα, συνήθως με επιλεκτική χρήση στοιχείων και μνημειώδεις ανακρίβειες».

Τουτέστιν ο Καραμανλής και ο Παπαθανασίου είναι υπεύθυνοι για τη δημοσιονομική κατάρρευση ότι κι΄ αν λένε ή αν γράφουν.

Και αμέσως μετά ακκολουθούν συντριπτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα οποία θα παραθέσουμε παρακάτω.

Για να πάψει να έχει αμφιβολία ο οποιοσδήποτε τυχόν είχε, υπάρχει το τέλος του άρθρου το οποίο είναι κυριολεκτικά μαχαιριά  για τον Κώστα Καραμανλή, αφού ο συντάκτης του γράφει: «Αλλά δεν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ έως τον Οκτώβριο του 2009. Δεν αύξησε ο κ. Παπανδρέου τις δημόσιες δαπάνες από 45,1% του ΑΕΠ το 2006 σε 54,1% του ΑΕΠ τρία χρόνια αργότερα. Δεν εκτόξευσε εκείνος το χρέος από 181,5 δισ. ευρώ το 2003 σε 301 δισ. ευρώ το 2009. Ο ισχυρισμός ότι μπορούσε αυτή η πενταετία κακοδιαχείρισης, σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής αναταραχής, να συμμαζευτεί μέσα σε τρεις μήνες και να αποτραπεί η δημοσιονομική κρίση πείθει μόνο όσους θέλουν να τον πιστέψουν για άλλους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική πραγματικότητα».

Και δεν είναι κάποια ΠΑΣΟΚική εφημερίδα που τα γράφει. Είναι η ναυαρχίδα της συντηρητικής παράταξης η Καθημερινή, που κατακεραυνώνει τον Κώστα Καραμανλη.

Δικαιολογημένα η πισώπλατη αυτή μαχαιριά έβγαλε από τα ρούχα του τον Κώστα Καραμανλή. «Ποιος τον είδε οργισμένο και δεν τον φοβήθηκε», είπε Καραμανλικό στέλεχος για την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, αφού του χαλούσε πλέον το στόρι του εθνικού ηγέτη, που που μπορούσε να υφάνει με τις θέσεις για τα Σκόπια.

Και όπως λένε γνώστες του Νεοδημοκρατικού παρασκηνίου, το μυαλό των Καραμανλικών και του Κώστα Καραμανλή πήγε αμέσως σε δάχτυλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τούτες τις μέρες αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της ΝΔ τους Καραμανλικούς, τους Ντορικούς και λιγότερο τους Σαμαρικούς.

Το ότι η υποψία αυτή των Καραμανλικών ήταν μία πραγματικότητα και όχι αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας, φάνηκε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να στείλει τη Μαρία Σπυράκη με ειδική αποστολή, να διαβεβαιώσει και να πείσει τον Καραμανλή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση με το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, οι πληροφορίες λένε πως ο Κώστας Καραμανλής ουδόλως πείστηκε. Βλέπετε υπάρχουν και οι πολύ στενές σχέσεις του με τον Γιάννη Αλαφούζο, που τον καθιστούν υπ΄ αριθμόν ένα ύποπτο. Και η Καθημερινή, λένε οι Καραμανλικοί, δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιο δημοσίευμα με δική της πρωτοβουλία. Και εκ πρώτης όψεως ο συλλογισμός δεν φαίνεται να είναι αβάσιμος.

Και τώρα ασφαλώς αναμένεται η συνέχεια μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όπου οι εύθραυστες ισορροπίες και η διακριτική στάση του Κώστα Καραμανλή ενδέχεται να αλλάξουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δυνατότητά του να ηγείται του κόμματος και να το έχει συσπειρωμένο.

Το πόσο επιθετικά εχθρικό είναι για τον ΚώσταΚαραμανλή το άρθρο φαίνεται όχι μόνο από τα στοιχεία του εγγράφου που παρατίθενται, αλλά και από φράσεις όπως το έγγραφο «έρχεται να φωτίσει με αμείλικτο τρόπο την πραγματική κατάσταση που άφησε αποχωρώντας ο κ. Καραμανλής».

ΝΔ: Τα παιδιά υπουργών και βουλευτών που θα είναι υποψήφια στις εκλογές

Οπότε μικρότερη σημασία, παρότι αποτυπώνουν μία πάραπολύ ζοφερή εικόνα, έχουν οι αναφορές του εγγράφου όπως:

– «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις, καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας δεν είναι διατηρήσιμη».

– «Τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσίασαν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση τον μήνα Σεπτέμβριο». Συγκρίνοντας τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2009 με αυτά του Σεπτεμβρίου του 2008, το έγγραφο, που συνέταξε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ΤτΕ, αναφέρει ότι «οι μηνιαίες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (Τ.Π.) αυξήθηκαν κατά 25,0%», ενώ τα «μηνιαία έσοδα μειώθηκαν κατά 24,2%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ