Fragilemag

Ακούγοντας το Proud της Monika

Ακούγοντας το Proud της Monika
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μάρκος Ψυχάρης

Της πήρε επτά χρόνια να ολοκληρώσει τη δημιουργία του. Θα σέβεστε (;) Η Monika έχει νέο άλμπουμ, το λένε “Proud”. Είναι αγγλόφωνο.

Όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια με την περίπτωση της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, η ολική καμία έκπληξη απλώνεται σε όλη τη διάρκειά του. Βέβαια η Monikέοι (φαν της Monika) θα διαφωνήσουν διαβάζοντας τα παραπάνω, Ποτέ δεν είναι αργά να παραδεχτούν πως οι μέρες που το Over the hill ήταν το φρέσκο χιτ, η “φωλιά” της έκπληξης του κοριτσιού που ήρθε να δώσει χρώμα στην αχαρτογράφητη αγγλόφωνη ελληνική σκηνή, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η Monika με αυτό το άλμπουμ κοινοποιεί μια αρμαθιά μηνύματα (που μας τα έχει κοινοποιήσει και στο παρελθόν). Η επιτυχία της εκτός Ελλάδος, η καλλιτεχνική αποδοχή που αναγνωρίστηκε εκτός έδρας αλλά εδώ ακόμα αμφισβητείται , 0 μακρόσυρτος “ανένδοτος” (αγώνας) της να πετύχει υπογραμμίζοντας την αξία της καταγωγής της. Ποιος θα ξεχάσει το Εllas 21; Μέχρι και η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σε πρωτοσέλιδο χτύπημά της έδωσε στο κομμάτι -που κατά την άποψή μας δεν ακουγόταν – έναν ηρωικό πατριωτικό τόνο.

Ας επιστρέψουμε στο Proud όμως. Υπάρχουν καλά νέα; Ναι, υπάρχουν. Να πούμε για άλλη μια φορά πως όταν ακούς Monika στο σούπερ-μάρκετ, για παράδειγμα, ακόμα και αν δεν ξέρεις το τραγούδι ή το ακούς για πρώτη φορά, καταλαβαίνεις πως είναι εκείνη αμέσως. Οι λαρυγγισμοί της είναι τόσο αναγνωρίσιμοι, τα φαλτσέτα της όταν οι στίχοι μιλούν για πόνο και πρέπει να αναζητηθεί έξτρα πάθος για να ταυτιστεί ο ακροατής, είναι τόσο δικά της. Γενικά ακούγοντας το φωνητικό πλαίσιο του άλμπουμ έχεις την αίσθηση πως είσαι σε ωδείο ακούγοντας φιλόδοξη μαθήτρια να επιθυμεί κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να δώσει καλλιτεχνικά.

Το Proud είναι ένα ουδέτερο άλμπουμ. Μουσικά είναι λες και περιέχει τραγούδια που δε χώρεσαν σε άλμπουμ της Lana Del Ray ή της Florence. Ερμηνευτικά θα νιώσεις λες και βρίσκεσαι σε έναν ηχοχώρο που τραγούδια εναλλάσσονται και καταλαβαίνεις πως ένα τελείωσε ένα άρχισε από την αναγκαστική σιωπή που υπάρχει ανάμεσά τους…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X