Fragilemag

Epi Σταθόπουλος – Ο Έλληνας που σύστησε την ηλεκτρική κιθάρα στον κόσμο

Epi Σταθόπουλος – Ο Έλληνας που σύστησε την ηλεκτρική κιθάρα στον κόσμο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

του Γιάννη Παναγόπουλου //

Δεν ήταν ένα ακόμα σενάριο αγάπης τεχνίτη με ικανό «μεράκι» στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Είναι η καταγραφή του αληθινού πάθους που έδειξε ο Αναστάσιος Σταθόπουλος και ο πρωτότοκος, από τα τέσσερα παιδιά του, Επαμεινώνδας, στην εξέλιξη των λαϊκών εγχόρδων παγκοσμίως.

Ας πάρουμε τα πράγματα αντίστροφα. Από το τέλος προς την αρχή. Ο Επαμεινώνδας Σταθόπουλος στη Νέα Υόρκη, στις αρχές του εικοστού αιώνα, γνωστός στους κύκλους οργανοποιών και μουσικών με το προσωνύμιο «Έπι», υπήρξε ο καινοτόμος οργανοποιός υπεύθυνος στη μετεξέλιξη ακουστικών οργάνων όπως η κιθάρα, το μαντολίνο, το μπουζούκι, το μπάντζο σε ηλεκτρικές κιθάρες, χωρίς ακουστικά ηχεία. Η φίρμα του Epiphone (το «Επι» και το phone από την ελληνική λέξη ήχος – φωνή) ιδρύθηκε το 1924. Το 1941 ο «Επι» Σταθόπουλος μαζί με τον βιρτουόζο κιθαρίστα Les Paul κατασκεύασαν την πρώτη κιθάρα φτιαγμένη σε μασίφ ξύλο. Λέγεται πως εκείνη την περίοδο έκαναν δοκιμές τις Κυριακές. Όταν στο εργοστάσιο του Σταθόπουλου υπήρχε ησυχία. Μέχρι τότε οι κατασκευαστές οργάνων έβαζαν μαγνήτες σε ακουστικές και ημιακουστικές κιθάρες. Η ηλεκτρική κιθάρα, στο σώμα που γνωρίζουμε σήμερα και αποθεώθηκε από τους μουσικούς του μπλουζ, της τζαζ, της ροκ, είναι αποτέλεσμα πολύωρων δοκιμών ενός παθιασμένου με τον ήχο των εγχόρδων Έλληνα. Ο «Επι» πέθανε χτυπημένος από λευχαιμία το 1943. Το 1957 η Epiphone, το καμάρι του, αγοράστηκε από τον τότε μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Gibson στην τιμή των, μόλις, 20.000 δολαρίων. Ακόμα και έτσι. Δηλαδή την υποταγή της «θρυλικής» Epiphone στον αντίπαλό της οι κιθάρες που ο Σταθόπουλος εμπνεύστηκε, σχεδίασε, κατασκεύασε, θεωρούνται έως σήμερα ανίκητες στην ποιότητα του ήχου τους. Κοιτάξτε προσεκτικά φωτογραφίες συγκροτημάτων όπως των Μπίτλς, των Oasis, των U2, γνωστών και λιγότερων γνωστών μπλούζμεν. Θ’ ανακαλύψετε πως συχνά στα χέρια τους κρατούν κιθάρες σχεδιασμένες από εμπνεύσεις του Έλληνα εμιγκρέ. Οι αυθεντικές Epiphone – που έχουν ως λογότυπο το κεφαλαίο Ε – εκείνες που έβγαλε το εργοστάσιο του «Επι»- είναι ένας ζωντανός θρύλος.

Ο Πόλ ΜακΚέρτνει ποζάρει για διαφημιστικό της Epiphone

Μια οικογενειακή ιστορία

Η ιστορία της οικογένειας Σταθόπουλου είναι ένας φάρος ευγενικής προσφοράς στη μουσική. Οι ρίζες της αναζητούνται στη Λακωνία. Ο Αναστάσιος Σταθόπουλος γεννήθηκε στο 1863 στο χωριό Καστανιά του Δήμου Πελάνας. Και εγγράφηκε στο μητρώο της κοινότητας Μαγούλας Λακωνίας ένα χρόνο αργότερα. Το 1873 η οικογένεια του μετανάστευσε στη Σμύρνη. Λέγεται πως ο Αναστάσιος Σταθόπουλος, που είχε κατασκευάσει το πρώτο του μουσικό όργανο ήδη από ηλικίας 10 ετών, εκεί βρήκε την ιδανική ατμόσφαιρα, τους κατάλληλος ανθρώπους να εξελίξει το ενδιαφέρον του στην κατασκευή οργάνων…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X