Fragilemag

Η διαφορετικότητα της νοημοσύνης

Η διαφορετικότητα της νοημοσύνης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια Ελένη Σωτάκη

Η διαφορετικότητα της νοημοσύνης – Η ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για τη νοημοσύνη δεν είναι στατική ούτε καθολική.

Ο μαθητής που παίρνει άριστα στο σχολείο, ο κάτοχος πανεπιστημιακών τίτλων, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο ιδιοφυής καλλιτέχνης, ο χαρισματικός ηγέτης, ο εκκεντρικός ερευνητής αποτελούν μόνο κάποιες φιγούρες, στις οποίες παραδοσιακά αποδίδεται μια υψηλή νοημοσύνη.

Ακολουθούν 11 τρόποι στους οποίους αναδεικνύεται ένας διαφορετικός τύπος νοημοσύνης.

1. Ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση, που συνήθως περιγράφεται ως η ικανότητα να βιώνει κανείς πράγματα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου, είναι βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων και έκφρασής τους με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν γενικά πολύ καλή επίγνωση του τι σκέφτονται και αισθάνονται και οι άλλοι, όσο και οι ίδιοι.

Η ενσυναίσθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως βαθύτερο επίπεδο σκέψης και αποδοχής των ποικίλων εμπειριών των άλλων.

2. Ανάγκη για απομόνωση
Ο προσωπικός χρόνος για χαλάρωση και ηρεμία μπορεί να δείχνει μια τάση εσωστρέφειας, ταυτόχρονα όμως συνδέεται και με την ευφυΐα.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δε συμπαθούν άλλους ανθρώπους ή έχουν λίγους φίλους. Έχει περισσότερο να κάνει με το ότι η εσωστρέφεια συνοδεύει συχνά την ανάγκη για περισυλλογή, ονειροπόληση, δημιουργικότητα, καλλιέργεια μιας ικανότητας μέσω της εξάσκησης, μελέτη και γενικότερα την τάση για ενδοσκόπηση και αυτογνωσία.


3. Ισχυρή αίσθηση του εαυτού
Το να αναγνωρίζει κανείς τι χρειάζεται από τις αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους είναι μόνο ένα μέρος της αυτογνωσίας.

Η προσωπική αίσθηση ταυτότητας έχει να κάνει με αναγνώριση από τη μεριά του ατόμου των βασικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων του, των αξιών του, των στόχων και επιθυμιών του.

Μια καλά ανεπτυγμένη αίσθηση του εαυτού σηματοδοτεί ένα υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Το άτομο νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, κάνει επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις του.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανακαλύψει κάποιος όλα αυτά τα πράγματα για τον εαυτό του, ώστε να είναι σε θέση να εκφράζει τον εαυτό του ελεύθερα, να θέτει και να τηρεί τα όριά του, να επιλέγει μια διαδρομή που ευθυγραμμίζεται με τον προσωπικό του κώδικα.

4. Επιθυμία για γνώση
Το άτομο δεν αρκείται σε απλές εξηγήσεις. Απολαμβάνει την ανάγνωση, την τέχνη, την εξερεύνηση άλλων γλωσσών και πολιτισμών. Κάνει ερωτήσεις που φτάνουν στην καρδιά ενός ζητήματος, αναζητά καινούργια ενδιαφέροντα, είναι περίεργο για τη φύση και τη λειτουργία των πραγμάτων.

Έχει ανοιχτή σκέψη και ευελιξία. Εμφανίζει σκεπτικισμό στα δόγματα και είναι πρόθυμο να αμφισβητήσει στερεότυπα, ακόμα και δικές του πεποιθήσεις.

Η περιέργεια, σε όλες τις μορφές της, φαίνεται στενά συνδεδεμένη με τη νοημοσύνη.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X