Fragilemag

Λέοναρντ Κοέν | Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές – συνθέτες μουσικής του 20ου αιώνα

Λέοναρντ Κοέν |  Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές – συνθέτες μουσικής του 20ου αιώνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Λέοναρντ Κοέν μπορούσε σε ένα απλό κομμάτι μουσικής να χωρέσει ολάκερο κόσμο. Η σχέση του με τη ζωή ήταν στενά συνδεδεμένη με τις λέξεις που διάλεγε να ποτίσει ποιήματα και τραγούδια του. Υπήρξε ένας από τους πιο σκοτεινούς και ταυτόχρονα λαμπερούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Ίσως η λεπτομέρεια που τονώνει την αξία της καλλιτεχνικής του λάμψης περιγράφει το γεγονός πως τα γνωστότερα από τα τραγούδια του έχουν τις περισσότερες επανεκτελέσεις στην ιστορία της μουσικής με πάνω από 900 διασκευές. Ο Κοέν έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου 2016.

1. Ο Λέοναρντ Νόρμαν Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά. Μεγάλωσε ως Ορθόδοξος Εβραίος, σπούδασε μουσική και ποίηση στο λύκειο. Ήταν αυτοδίδακτος στην ακουστική κιθάρα και σε ηλικία 17 ετών δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, ένα country-folk συγκρότημα τους Buckskin Boys. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο McGill με πτυχίο τέχνης το 1955. Την επόμενη χρονιά δημοσίευσε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο, Let Us Compare Mythologies.

Λέοναρντ Κοέν και Mαριάν Ιλέν την εποχή της Ύδρας – Photo Credit: Courtesy of Roadside Attractions

2. Ο Κοέν είχε τη συνήθεια να ζει αρκετά απομονωμένος. Τη δεκαετία του 1960, αγόρασε ένα σπίτι στην Ύδρα. Το σπίτι, που δε διέθετε καν ηλεκτρικό ρεύμα, μοιράστηκε με τη σύντροφο και τη μούσα του, Mαριάν Ιλέν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Κοέν έγραψε βιβλία ποίησης, τουλάχιστον ένα μυθιστόρημα και μουσική για τα δύο πρώτα άλμπουμ του. Εκεί συνέθεσε το εμβληματικό “Bird on a Wire”, που έγινε ένα από τα περισσότερο διασκευασμένα τραγούδια του. Τουλάχιστον 78 εκδόσεις του τραγουδιού έχουν ηχογραφηθεί από άλλους καλλιτέχνες.
Όταν χώρισε με την Ιλέν έγραψε το τραγούδι “So Long Marianne”. Η Ιλέν πέθανε από λευχαιμία στις 28 Ιουλίου 2016. Μετά την είδηση της ασθένειάς της, της έγραψε ένα γράμμα λέγοντας: «Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά σου που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω ότι μπορείς να φτάσεις στο δικό μου». Ο Κοέν πέθανε τρεις μήνες αργότερα, στις 7 Νοεμβρίου…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X