Fragilemag

Ψυχολογία – Γιατί άραγε ο Όσκαρ Ουάιλντ είπε: «Δεν υπάρχει αμαρτία εκτός από τη βλακεία»;

Ψυχολογία – Γιατί άραγε ο Όσκαρ Ουάιλντ είπε: «Δεν υπάρχει αμαρτία εκτός από τη βλακεία»;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

απόδοση: Αναστασία Νικολάου*

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την επανάληψη λαθών του παρελθόντος, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και οι πιο έξυπνοι του είδους μας μπορούν να πράξουν μνημειώδεις βλακείες. Μελετώντας τις ικανότητες των ανθρώπων, ο πειρασμός είναι συνήθως να επικεντρωθεί κανείς στα επιτεύγματά τους. Όπως είναι κατανοητό όλοι θαυμάζουμε τους ιδιοφυείς και ταλαντούχους αυτού του κόσμου και φιλοδοξούμε να τους μιμηθούμε. Σε σύγκριση, η μελέτη του αντίθετου άκρου του φάσματος μπορεί να φαίνεται άσκοπη ή και απογοητευτική.

Η έλλειψη ευφυΐας στιγματίζεται αρκετά. Ωστόσο, συχνά χρειάζεται να βρεθούν καινούργιες ιδέες σε ένα παλιό πρόβλημα. Η βλακεία είναι πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα για να αγνοηθεί.

Η “επιστήμη” της ηλιθιότητας παράγει αποτελέσματα που αμφισβητούν την έννοια της ευφυΐας μας, κάτι που θα πρέπει να φαίνεται εξαιρετικά ταπεινωτικό για πολλούς έξυπνους ανθρώπους που διοικούν τον κόσμο. Αποδεικνύεται ότι η τάση για εξωφρενικά ανόητες ή παράλογες ιδέες δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα ενός χαμηλού IQ. Αυτό το μέτρο ευφυΐας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο από τον ορθολογισμό. Ακριβώς επειδή σκοράρει κανείς ψηλά στο επίπεδο μιας κλίμακας μέτρησης του IQ δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί χαμηλά σε μία άλλη κλίμακα μέτρησης των ανθρώπινων ικανοτήτων.

Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τις προκαταλήψεις που οδηγούν σε ηλίθιες αποφάσεις. Ωστόσο, η ευλαβική προσήλωσή μας στο IQ και την εκπαίδευση σημαίνει ότι είναι εύκολο να στηριχτούμε στις δάφνες των προσόντων μας και να υποθέσουμε πως, εξ ορισμού, δεν γινόμαστε ανόητοι. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβές σε προσωπικό επίπεδο οδηγώντας μας σε παρορμητικές ακόμα και επιπόλαιες ενέργειες με γνώμονα την υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Επικρατεί η αντίληψη ότι οι έξυπνοι άνθρωποι ενεργούν λογικά, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεται η παρορμητική συμπεριφορά που βασίζεται στη διαίσθηση, το ρίσκο και όχι στη σκέψη και τον προσεκτικό σχεδιασμό. “Όσο πιο έξυπνος είναι κάποιος, τόσο πιο καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα της βλακείας του”.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X