Fragilemag

Ψυχολογία – “Summertime Sadness” – Για κάποιους οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ραντεβού με την ανεμελιά

Ψυχολογία – “Summertime Sadness” – Για κάποιους οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ραντεβού με την ανεμελιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι, μεγάλα ζεστά βράδια, διακοπές, φλερτ χωρίς τέλος. Ναι αυτή η εποχή του χρόνου είναι σαγηνευτική. Φαίνεται ίσως αρκετά περίεργο το ότι κάποιοι μπορεί να βιώσουν κατάθλιψη στη διάρκεια της.

•Τι είναι η καλοκαιρινή κατάθλιψη;
Είναι μια μορφή εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής που εμφανίζεται τους τρεις πιο ζεστούς μήνες του έτους. Η καλοκαιρινή κατάθλιψη δεν εμφανίζεται τυχαία. Πιστεύεται ότι επιστρέφει την ίδια ώρα κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό μοτίβο, το οποίο τόσο ο ασθενής όσο και ο θεραπευτής μπορούν να αναγνωρίσουν. Επειδή επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να εξετάζουν αυτό το ψυχικό φαινόμενο. Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει βέβαιο: οι άνθρωποι που το βιώνουν τείνουν να παρουσιάζουν μείωση της συνολικής ψυχικής τους ευεξίας όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει.

•Τι προκαλεί την καλοκαιρινή κατάθλιψη;
Η ηλιοφάνεια είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και τους χειμερινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο, τα άτομα μπορούν να βιώσουν το «χειμωνιάτικο μπλουζ», το οποίο έχει αποδοθεί στη σημαντική μείωση του ηλιακού φωτός σε αυτές τις περιοχές.

Μπορεί όμως η αύξηση της ηλιοφάνειας να οδηγήσει πραγματικά σε κατάθλιψη;
Η παραγωγή από το σώμα μιας βασικής ορμόνης, της μελατονίνης, επηρεάζεται από την έκθεσή μας στο ηλιακό φως. Και όπως ακριβώς το πολύ λίγο ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευημερία κάποιου, προτείνεται ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή μελατονίνης, η οποία με τη σειρά της διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του ατόμου (κύκλος ύπνου).

Αλλά αν το πολύ ηλιακό φως διαταράσσει τα προγράμματα ύπνου μας, πώς ακριβώς συμβάλλει στην καλοκαιρινή κατάθλιψη;
Η μελατονίνη δεν είναι απλώς η «ορμόνη του ύπνου», όπως συνήθως αναφέρεται. Είναι ο άμεσος πρόδρομος μιας άλλης σημαντικής ορμόνης: της σεροτονίνης. Χωρίς την κατάλληλη παραγωγή μελατονίνης, τα επίπεδα σεροτονίνης ξεφεύγουν από την ισορροπία, γεγονός που προκαλεί διαταραχή στη ρύθμιση της διάθεσης…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X