Fragilemag

Το φαινόμενο των παρακοινωνικών σχέσεων | Όταν νιώθεις φίλος με κάποιον που αγνοεί την ύπαρξή σου

Το φαινόμενο των παρακοινωνικών σχέσεων | Όταν νιώθεις φίλος με κάποιον που αγνοεί την ύπαρξή σου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελένη Σωτάκη

Οι παρακοινωνικές σχέσεις είναι μονόπλευρες σχέσεις, όπου το ένα άτομο επεκτείνει τη συναισθηματική ενέργεια, το ενδιαφέρον και τον χρόνο του, ενώ το άλλο πρόσωπο αγνοεί εντελώς την ύπαρξη του. Αυτού του είδους σχέσεις είναι πιο κοινές με διασημότητες, αθλητές, τηλεοπτικούς αστέρες, φανταστικούς χαρακτήρες ταινιών δράσης, ινφλουένσερς, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και οποιαδήποτε άλλη φιγούρα των σόσιαλ μίντια. Οι παρακοινωνικές σχέσεις δίνουν μια αίσθηση επέκτασης του κοινωνικού δικτύου ενός ατόμου με έναν τρόπο ασφαλή που αποκλείει την πιθανότητα αποτυχίας και απόρριψης. Για ορισμένους, η μονόπλευρη φύση της σχέσης αποτελεί ανακούφιση στις τεταμένες σχέσεις της ζωής τους. Είναι ένας τύπος σχέσεων που καλλιεργούνται από τα μέσα ενημέρωσης για να μοιάζουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις αναπτύσσοντας σταδιακά οικειότητα και φιλία με το εκάστοτε διάσημο πρόσωπο θεωρώντας πως αυτό μας γνωρίζει και μας καταλαβαίνει.

Η φύση των παρακοινωνικών σχέσεων μοιάζει αρκετά έντονη και αληθινή. Η ριάλιτι τηλεόραση επιτρέπει στους θεατές να μοιράζονται την πιο οικεία και προσωπική ζωή των τηλεοπτικών περσόνων και οι διασημότητες προβάλλουν ανοιχτά τις απόψεις και τις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter και το Facebook. Επιπλέον, το Διαδίκτυο επιτρέπει την 24ωρη πρόσβαση στους χρήστες με συνέπεια τις αυξημένες παρακοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Ενώ οι παρακοινωνικές σχέσεις παραμένουν μονόπλευρες, έχουν μεταφερθεί πλέον σε πιο διαδραστικά περιβάλλοντα, επιτρέποντας στα άτομα να επικοινωνούν με τις προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και να αυξάνουν την οικειότητα και τη δύναμη της παρακοινωνικής σχέσης. Μελέτες δείχνουν ότι οι παρακοινωνικές σχέσεις παρέχουν συντροφικότητα και επηρεάζονται από την κοινωνική έλξη. Επιπλέον, οι χρήστες των μέσων βιώνουν μια σύνδεση με το διάσημο πρόσωπο και εκφράζουν συναισθήματα στοργής, ευγνωμοσύνης, λαχτάρας, ενθάρρυνσης και πίστης προς αυτό.

Ακριβώς όπως η συντήρηση των σχέσεων είναι σημαντική για τις φιλίες, τους ερωτικούς συντρόφους και την οικογένειά μας, έτσι και η διατήρηση της παρακοινωνικής σχέσης επιτυγχάνεται μέσω της διαρκούς και συνεχιζόμενης αλληλεπίδρασης με νέο υλικό που τροφοδοτούν τακτικά το κοινό οι διασημότητες. Τα ιστολόγια και οι ιστότοποι, όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram, αυξάνουν την ευκολία με την οποία οι θεατές μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι παρακοινωνικές σχέσεις είναι δημοφιλείς σε αυτές τις διαδικτυακές κοινότητες και αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη αίσθηση της «γνωριμίας» των προσώπων ή στην αντίληψη ότι οι αλληλεπιδράσεις προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση και μικρή πιθανότητα απόρριψης.

•Οι παρακοινωνικές σχέσεις θεωρούνταν παθολογικές και ως σύμπτωμα μοναξιάς, απομόνωσης και κοινωνικών ανησυχιών. Σύγχρονες μελέτες όμως διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και της έντασης της παρακοινωνικής σχέσης μειώνοντας το στίγμα τέτοιων σχέσεων και οδηγώντας τους ειδικούς στο να πιστέψουν ότι τέτοιες σχέσεις μπορούν ακόμα και να διευρύνουν το κοινωνικό δίκτυο ενός ατόμου αντί να το περιορίσουν.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X