Fragilemag

Τζιμ Μόρισον – Ο ροκ σταρ που έφυγε νωρίς

Τζιμ Μόρισον – Ο ροκ σταρ που έφυγε νωρίς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι The Doors ξεκίνησαν την καριέρα τους την εποχή της flower-power μουσικής και καλλιτεχνικής γενικότερα “επανάστασης” στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α. “Ηγέτης” τους ήταν ο τραγουδιστής και ποιητής Τζιμ Μόρισον. Το ατίθασο ομορφόπαιδο που έγραφε σουρεαλιστικούς στίχους. Το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1967. Μόνο στις Η.Π.Α. έγινε πέντε φορές πλατινένιο.

Το γκρουπ καλλιτεχνικά παραμένει ανενεργό από 1973. Χρονιά της πρώτης διάλυσής του. Όμως στο πέρασμα του χρόνου, και πάντα μετά τη «φυγή» του Μόρισον (εξαίρεση είναι το άλμπουμ Absolutely Live – κυκλοφορία του 1970) από ναρκωτικά στο Παρίσι, το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 14 «λάιβ» άλμπουμ και 20 συλλογές. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εκδόσεις κατάφεραν να γίνουν πλατινένιες ή χρυσές σε πωλήσεις. Η ζωή του συγκροτήματος έγινε ταινία από τον Όλιβερ Στόουν. Η ταινία “The Doors” έκανε πρεμιέρα την 1η Μαρτίου του 1991. Ο τζίρος της ήταν 38 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από την υπέρογκη βιβλιογραφία που αφορά στο συγκρότημα αναφέρουμε το πιο κερδοφόρο παράδειγμα. Το 1980 κυκλοφόρησε η βιογραφία του Τζιμ Μόρισον με τίτλο «No One Here Gets Out Alive». Το βιβλίο που έγραψε ο δημοσιογράφος Τζέρι Χόπκινς και ο μουσικός μάνατζερ Ντάνι Σάγκερμαν κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Έτσι για το «ξεμούδιασμα» ή για να κάνουν ξανά ταμείο; Το 2002 μέλη των Doors βγήκαν ξανά σε περιοδεία, ονομάστηκαν μάλιστα «The Doors of the 21st Century».

Ο Τζέιμς “Τζιμ” Ντάγκλας Μόρισον έφυγε από τη ζωή, στην ηλικία των 27 ετών, στο Παρίσι, στις 3 Ιουλίου 1971. Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ (The Unknown Soldier και People Are Strange).

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X