«Ελληνίδα ερευνήτρια λευχαιμίας» VS «Power of Love»: To post που έγινε viral

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Η γενετίστρια – βιολόγος, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.
Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Η γενετίστρια – βιολόγος, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Από τη μία η Έλλη Παπαεμμανουήλ, η Ελληνίδα επιστήμονας που ανακάλυψε το γονίδιο της παιδικής λευχαιμίας και από την άλλη οι παίκτριες του Power of Love που ψάχνουν τον ιδανικό σύντροφο στο ριάλιτι της «αγάπης».

Δύο εντελώς άσχετες «ειδήσεις», που όμως ένας χρήστης του Facebook ένωσε και σχολίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Το post του συγκέντρωσε  χιλιάδες σχόλια και πάνω από 8.000 αναδημοσιεύσεις, νούμερα ρεκόρ για το «ελληνικό» internet.

Το σχόλιο του χρήστη:

Από τη μία έχεις την Ελλη Παπαεμμανουήλ, γενετίστρια – βιολόγο, επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου στο Memorial…

Gepostet von Alexandros Morellas am Montag, 7. Januar 2019

«Υ.Γ. τώρα ποια από τις δύο περιπτώσεις εκπροσωπεί την πραγματική γυναικεία ομορφιά, δεν χρειάζεται να πω…».

Η γενετίστρια που ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία

Η Δρ. Έλλη Παπαεμανουήλ δεν είναι μια απλή περίπτωση επιτυχημένης Ελληνίδας.

Είναι μόλις 37 χρονών και οι ανακαλύψεις της προσφέρουν ελπίδα για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης ίσως πληγής του αιώνα μας: τον καρκίνο.

Η Ελληνίδα γενετίστρια- βιολόγος, ως επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος είχε ανακαλύψει το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία ενώ βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη της σχέσης του γονιδίου με τον καρκίνο του αίματος που παρουσιάστηκε σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Στοκχόλμης.

Το συμπέρασμα της έρευνας για τη μυελοδυσπλασία είναι ότι νέες γενετικές ενδοσκοπήσεις θα διευκόλυναν τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης.

Τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (ΜΔΣ) είναι χρόνια μυελοειδή νεοπλάσματα, τα οποία προσβάλλουν 1 άτομο ανά 25.000. Καθώς το 80% των πασχόντων από ΜΔΣ είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών και δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, τα ΜΔΣ αναδεικνύονται πλέον στην ποιο συχνή μορφή μυελοειδούς καρκίνου.

Έλλη Παπαεμμανουήλ- γενετίστρια – βιολόγος ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία
Έλλη Παπαεμμανουήλ- γενετίστρια – βιολόγος ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία
Η Έλλη Παπαεμμανουήλ υπήρξε επικεφαλής της έρευνας την οποία διεξήγαγε το κέντρο καρκίνου, Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Η γενετίστρια – βιολόγος και η ομάδα της, εξέτασαν 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και παρατήρησαν πως ενώ δείχνει να είναι η ίδια αρρώστια, στη βάση της χωρίζεται σε 11 υποομάδες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία διαχωρίζουν αυτές τις υποομάδες είναι η ηλικία και η γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία.
Προχωρώντας σε βάθος την έρευνα, έφεραν την ομάδα της κυρίας Παπαεμμανουήλ μπροστά στην διαπίστωση πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» και στην παρουσίασή της στο 21ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 2016, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση μεταξύ των επιστημόνων.

 Έλλη Παπαεμμανουήλ- γενετίστρια – βιολόγος ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.
Έλλη Παπαεμμανουήλ- γενετίστρια – βιολόγος ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ «κατετάγη» στην… έρευνα κατά του καρκίνου αμέσως μετά το πτυχίο της στη Γλασκόβη το 2004. Αμέσως πήρε υποτροφία στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του καρκίνου στο Λονδίνο. Σήμερα, η διακεκριμένη και παγκοσμίου φήμης επιστήμων, πρωτοστατεί στις έρευνες της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου αλλά και σε όσες έρευνες έχουν να κάνουν με την παιδική λευχαιμία.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, είναι επικεφαλής ερευνών σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου. Εχει στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Βαϊόλα Ντέιβις: Ταινία για την πρώτη μαύρη γυναίκα του Κογκρέσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλογές