Διεθνή

Η 16χρονη που έβγαλε εκατομμύρια και έχει καταφέρει να διχάσει όσο λίγοι

Η 16χρονη που έβγαλε εκατομμύρια και έχει καταφέρει να διχάσει όσο λίγοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα 16χρονο κορίτσι.Είναι ένα παιδί, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οι επιθέσεις που έχει δεχτεί και δέχεται είναι από χλευαστικές μέχρι χυδαίες, ακόμα και από πλανητάρχες! Το βάρος που έχει αναλάβει είναι τεράστιο…

Αυτό που ερεθίζει τα αντανακλαστικά αρκετών ανθρώπων ωστόσο είναι κάποιες πτυχές της δημιουργίας αυτού του συμβόλου. Ο κόσμος του μάρκετινγκ και των social media χρειάζονται σύμβολα. Και παίζουν τον ρόλο τους στην κατασκευή τους…

Ο άνθρωπος που την είδε έξω από το κοινοβούλιο

Οι σχέσεις της Τούνμπεργκ και της οικογένειά της με μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Σουηδία, τον επιχειρηματία, Ινγκμαρ Ρέντζχογκ.

Όταν η Γκρέτα ήταν 15 ετών αποφάσισε να μην πάει στο σχολείο, να ετοιμάσει ένα πλακάτ με το σύνθημα «Απεργία από το σχολείο για την κλιματική αλλαγή» και να πέρασε όλη την ημέρα της στα σκαλιά του σουηδικού Κοινοβουλίου.

Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν και κανένας από τους συμμαθητές της δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της. Το αφήγημα της οικογένειάς της κάνει λόγο για αυξανόμενη δημοτικότητα των διαμαρτυριών της. Στο κάδρο όμως δεν άργησε να μπει ο Ρέντζχογκ.

Ο επιχειρηματίας θεωρείται από τους πιο προικισμένους επικοινωνιολόγους της Σουηδίας, είναι ιδρυτής μιας διαδικτυακής πράσινης καινοτόμας εταιρείας, της «We don’t have time». Να αν το όνομα σας φαίνεται οικείο είναι γιατί το συγκεκριμένο σλόγκαν χρησιμοποιεί η τούνμπεργκ στις ομιλίες της.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ποια είναι η 16χρονη για την οποία μιλάει όλος ο πλανήτης

Ο τομέας που ασχολείται είναι κυρίως το Greenwashing. Μία αμφιλεγόμενη πρακτική πράσινου μάρκετινγκ καθώς για πολλούς χρησιμοποιείται απατηλά για την προώθηση της αντίληψης ότι τα προϊόντα ενός οργανισμού και οι πολιτικές του είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο Ρέντζχογκ έχει σχολιάσει ότι περνώντας τυχαία από το Κοινοβούλιο την είδε και η προσπάθειά της τον συγκίνησε τόσο που αποφάσισε να κάνει ένα ντοκ για εκείνη το οποίο αφού ανέβηκε στα social media είχε τεράστια επιτυχία. Ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την 16χρονη για να μπει στο παγκόσμιο ακτιβιστικό και πολιτικό σταρντομ.

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα τα σουηδικά ΜΜΕ έριξαν τα φώτα πάνω στην μικρή. Εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια, διαδίκτυο υποκλίνονταν στην Γκρέτα και το επίμονο βλέμμα της. Η συγκεκριμένη ασχολία ήταν καθημερινή. Τη συνόδευαν και οι γονείς της, προωθώντας το βιβλίο που μόλις είχαν εκδώσει με πρωταγωνίστρια την κόρη τους και τονίζοντας την παιδική ηλικία της. Και το σύνδρομο Άσπεργκερ από το οποίο πάσχει.

Η 16χρονη ακτιβίστρια για το Κλίμα Γκρέτα

Η αλήθεια της τυχαίας ανακάλυψης

Τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει είναι πολύ λογικά. Όπως για παράδειγμα πώς ένα κορίτσι 16 ετών και η οικογένειά της μπορεί να υποστηρίξει μία ζωή συνεχών ταξιδιών χωρίς απαραίτητα να έχουν χρόνο για προσωπική εργασία.

Η πρώτη προφανής απάντηση είναι από τα έσοδα του πρώτου βιβλίου τους που πλέον τείνει να γίνει best seller. Οι υπόλοιπες αναφορές και οι σχέσεις με τον Ρέντζχογκ είναι αυτές που θέτουν την υπόθεση Γκρέτα Τούνμπεργκ σε μία γκρίζα ζώνη. Ο Ρέντζχογκ συνδέεται με κτηματομεσιτικά και επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και με περιβαλλοντικούς οργανισμούς αλλά και εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την αφάνεια μέχρι την παρουσία με εξώφυλλο σε μεγάλη σουηδική εφημερίδα η απόσταση εκμηδενίστηκε. Η αλήθεια της τυχαίας ανακάλυψης δεν ήταν και τόσο τυχαία τελικά καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο επικοινωνιολόγος «κάποιος τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη διαμαρτυρία».

Μήνες μετά η οικογένεια Τούνμπεργκ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η νεαρή Γκρέτα συνεργάστηκε με την εταιρεία του ως αμισθί σύμβουλος για τα ζητήματα της νεολαίας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν καταγγελίες ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά τόσο το όνομά της όσο και φωτογραφίες της στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοίρασαν στους επίδοξους χρηματοδότες τους. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από δωρεές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πατέρας της μικρής άφησε την ηθοποιία και πλέον είναι ο αποκλειστικός μάνατζερ της κόρης του. Σουηδικά μίντια δε, σε ρεπορτάζ τους ισχυρίζονται ότι η δράση της έφηβης έχει αποφέρει στην οικογένειά της γύρω στο ένα εκατ. ευρώ. Ενώ η εταιρεία του επικοινωνιολόγου έχει και αυτή κέρδος κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.. Χρήματα που προέρχονται από πώληση προϊόντων στους οπαδούς, τη διοργάνωση συναυλιών για τη σωτηρία του πλανήτη και ιδιωτικές εισφορές που δέχεται για τον αγώνα της.

Το οικολογικό υπερατλαντικό ταξίδι και οι υπερβολές

Υπάρχει κάποια απάτη πίσω από όλα τα παραπάνω; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα δημιούργημα με απώτερους σκοπούς; Η απάντηση είναι ίσως. Αποτελεί σύμβολο για εκατομμύρια παιδιά; Η απάντηση είναι ναι. Και είναι αυτό κάτι επιλήψιμο; Όχι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε να χρειαζόμαστε ένα παιδί-σύμβολο για να ενδιαφερόμαστε για την ίδια μας την ύπαρξη. Οι δυνατές αλλά απλοϊκές ομιλίες της Τούνμπεργκ στην πραγματικότητα δεν φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ηγέτες των κρατών. Είναι αφελές να θεωρούμε ότι τα μηνύματα υποστήριξης στην 16χρονη από τους ισχυρούς έχουν κάποια δόση ειλικρίνειας όταν στο αμέσως επόμενο λεπτό θα πέσουν υπογραφές για την επόμενη επένδυση που θα απαιτεί -για παράδειγμα- κάποια εκατομμύρια καμένα στρέμματα στον Αμαζόνιο.

Σε δύσκολη θέση έρχεται ο καθένας και η καθεμιά μπροστά στην ανικανότητα να σκεφτεί έξω από τους 4 τοίχους του σπιτιού του.

Όσον αφορά για την κρίση μας που θολώνεται αρκετές φορές από συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις ή υπερβολές που βλέπουμε και διαβάζουμε αρκεί να αναλογιστούμε το εξής:

Όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ ο ταξίδι της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Νέα Υόρκη και τη σύνοδο του ΟΗΕ θα επιβαρύνει τελικά περισσότερο το περιβάλλον, απ’ ό,τι αν η νεαρή ακτιβίστρια και ο πατέρας της, πετούσαν με αεροπλάνο. Η 16χρονη ξεκίνησε από το Πλίμουθ της Βρετανίας με αγωνιστικό σκάφος το οποίο είχε μηδαμινό αποτύπωμα άνθρακα. Για να επιστρέψει το σκάφος ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι 5 μέλη του πληρώματος έπρεπε να ταξιδέψουν με αεροπλάνο μέχρι τις ΗΠΑ ενώ και ο σκίπερ που συνόδευσε την Τούνμπεργκ θα χρησιμοποιήσει αεροπλάνο για την επιστροφή του στην Ευρώπη.

Πηγή: newsbeast.gr

Δείτε ακόμη:

120 δόσεις: Λήγει τη Δευτέρα η παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση

Τσιτσιπάς: Προκρίθηκε στον τελικό του Πεκίνου

Η απάντηση του Πομπέο για τη στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση νέων «Ιμίων»

Τροχαίο δυστύχημα με θύμα μια 19χρονη στη Θεσσαλονίκη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X