Επιλογές

Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ: Ακριβαίνει το ρεύμα

Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ: Ακριβαίνει το ρεύμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ερχεται ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ. Την προσπάθεια να βρεθούν 750 εκατομμύρια ευρώ που έχει ανάγκη η επιχείρηση, θα την πληρώσουν οι καταναλωτές. Πως; Πολύ απλά και συνηθισμένα. Θα ακριβύνει το ρεύμα που πληρώνουν.

Η αύξηση θα γίνει με δύο τρόπους λένε οι πληροφορίες. Ο πρώτος είναι μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 10% στο λογαριασμού για τους συνεπείς καταναλωτές, που πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς. Με την κατάργηση της έκπτωσης η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της και θα χάσουν οι καταναλωτές 180 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ο δεύτερος είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Το ποσοστό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Ομως, όπως ισχυρίζονται το τελικό ποσό που θα πληρώνουν οι πελάτες της ΔΕΗ θα είναι το ίδιο, γιατί θα υπάρξουν, όπως λένε δύο μειώσεις. Η μία είναι του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΠ), η οποία δεν αναμένεται να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμολογίων.

Η δεύτερη είναι ένα τρικ. Οι καταναλωτές θα χάσουν τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Ο μικρότερος ΦΠΑ θα χρησιμοποιηθεί για να μην αλλάξει ο τελικός λογαριασμός. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το όφελος που είχαν οι καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες θα το χάσουν, που σε απλά ελληνικά θα πληρώσουν ακριβότερο ρεύμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X