Κοινωνία

Αύγουστος 1944: Τίμησαν τα 79 χρόνια από τις θηριωδίες στην Δαμάστα και το Μάραθος

Αύγουστος 1944: Τίμησαν τα 79 χρόνια από τις θηριωδίες στην Δαμάστα και το Μάραθος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αύγουστος 1944: Τιμή στους 49 πατριώτες που εκτελέστηκαν σε Δαμάστα-Μάραθο – Εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής
Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες Δευτέρα 21 Αυγούστου, από την ηρωική θυσία των 30 πατριωτών της Δαμάστας και των 19 του Μάραθου, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές στις 21 Αυγούστου του 1944.

Οι Γερμανοί, έχοντας αποφασίσει ότι έπρεπε να εκκαθαρίσουν τον Ψηλορείτη και τις παρυφές του από τους αντάρτες, βρήκαν ως πρόσχημα το σαμποτάζ της 8ης Αυγούστου στο Δαμαστό, μια τοποθεσία λίγο έξω από τη Δαμάστα. Σαράντα εννέα άντρες από τα δύο χωριά εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές…

Οι 30 ήρωες που εκτελέστηκαν στη Δαμάστα την 21η Αυγούστου 1944 ήταν οι: Κλίνης Γεώργιος του Νικολάου, Κουγιουμουτζάκης Ανδρέας του Εμμανουήλ, Κουγιουμτζάκης Κωνσταντίνος του Εμμανουήλ, Κουγιουμουτζάκης Γεώργιος του Εμμανουήλ, Κουντούρης Εμμανουήλ του Σταύρου, Κουντούρης Νικόλαος του Δημητρίου, Κρουσανιωτάκης Ιωάννης του Γεωργίου, Κρουσανιωτάκης Ιωάννης του Νικολάου, Λιαδάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ, Λιαδάκης Κωνσταντίνος του Χρήστου, Μαρούσης Γεώργιος του Δημητρίου, Μαυράκης Εμμανουήλ του Στυλιανού, Μαυράκης Νικόλαος του Αλεξάνδρου, Μουντουφάρης Γεώργιος του Εμμανουήλ, Μουντουφάρης Ματθαίος του Παναγιώτου, Νικολουδάκης Χαρίδημος του Σωτηρίου, Νικολουδάκης Γεώργιος του Βασιλείου, Παπαδάκης Αναστάσιος του Βασιλείου, Περάκης Νικόλαος του Στυλιανού, Σαρρής Αριστόδημος του Κωνσταντίνου, Σαρρής Γεώργιος του Νικολάου, Σαρρής Γεώργιος του Δημητρίου, Σαρρής Ευάγγελος του Γεωργίου, Σαρρής Ιωάννης του Γεωργίου, Σαρρής Μιχαήλ του Δημητρίου (αδέλφια), Στρατιδάκης Γεώργιος του Αντωνίου, Στρατιδάκης Ιωάννης του Αντωνίου (αδέλφια), Τριγώνης Εμμανουήλ του Στυλιανού, Τριγώνης Ιωάννης του Γεωργίου και Τριγώνης Ματθαίος του Γεωργίου.

Οι 19 ήρωες που εκτελέστηκαν στο Μάραθος την ίδια ημέρα ήταν οι: Δημήτριος Μ. Μουλακάκης, Ιωάννης Μ. Βρέντζος, Γεώργιος Γ. Λίβας, Ιωσήφ Γ. Βλατάς, Χαράλαμπος Ε. Περυσινάκης, Χαράλαμπος Ι. Κλινάκης, Σταύρος I. Κλινάκης, Διονύσιος Ε. Δασκαλάκης, Μιχαήλ Ε. Δασκαλάκης, Ιωάννης Ν. Πρινάρης, Νικόλαος Γ. Πρινάρης, Εμμανουήλ Κ. Πρινάρης, Ιωάννης Μ. Παλαιάκης, Κων/νος Α. Παπαδομιχελάκης, Νικόλαος Δ. Βλατάς, Ιωάννης Μ. Μουντουφάρης, Μιχαήλ Ε. Κλινάκης, Ιωάννης Κ. Σμπώκος και Μιχαήλ Αντ. Συνάνης.

Τη μνήμη των ηρωικά πεσόντων σε Δαμάστα και Μάραθο τίμησαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, αυτοδιοικητικοί και βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες.

«Τριάντα κυπαρίσσια για να θυμίζουν τους 30 άνδρες της Δαμάστας, που εκτέλεσαν οι Γερμανοί σε αντίποινα του σαμποτάζ της Δαμάστας, το οποίο οργάνωσαν και υλοποίησαν Ανωγειανοί αντάρτες με έξι Ρώσους στρατιώτες, σε μια επιχείρηση που εμπνεύστηκε ο Άγγλος λοχαγός Μπιλ Μος.

Τριάντα κυπαρίσσια για να μας θυμίζουν ότι το τίμημα της ελευθερίας που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα έχει πληρωθεί με το αίμα των παππούδων μας.

Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα που στέλνει και η θυσία των 17 μαρτύρων του Μαράθου. Ένα μήνυμα υπεράσπισης αρχών, αξιών και ιδανικών. Ένα μήνυμα ανδρείας και ηρωισμού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της Ν.Δ. Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, που έδωσε το “παρών” στις εκδηλώσεις μνήμης.

«Δεν ξεχνάμε. Η θυσία των ηρώων μας ορίζει τα βήματά μας. Βαριά αξία που προικίζει τις επόμενες γενιές. Το Μαλεβίζι αποτίνει με δέος φόρο τιμής στη μνήμη τους. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο οποίος συμμετείχε στις σχετικές εκδηλώσεις.

«Το Μαλεβίζι τιμά και δεν ξεχνά τον ματωμένο Αύγουστο 1944. Οι θυσίες για την πολύτιμη ελευθερία παραμένουν ζωντανές στην ιστορία του τόπου», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία Ευθύνης”, υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου Δημήτρης Πιτσικάκης, που συμμετείχε στις διαδοχικές εκδηλώσεις των ετήσιων μνημόσυνων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται ευλαβικά, τιμώντας τον αγώνα που έδωσαν οι ήρωες της Δαμάστας και του Μαράθου. Τιμή και δόξα στους ανθρώπους αυτούς κι όλους τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Το μήνυμά τους είναι διαχρονικό: Αξίζει να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για αρχές, αξίες, ιδανικά», δήλωσε, εξάλλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το “παρών” στην τελετή τιμής και μνήμης έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Ελένη Βατσινά, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Νίκος Σκουλάς και Σταύρος Τζεδάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαράθου Φάνης Κοκκινάκης, πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και Γιάννης Βάμβουκας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, κ.ά.

Πηγή: neakriti.gr/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X