Κοινωνία

Ελαιόλαδο: Πώς θα ξεχωρίσετε το νοθευμένο

Ελαιόλαδο: Πώς θα ξεχωρίσετε το νοθευμένο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη τιμή στο ελαιόλαδο και η αναζήτηση φθηνότερης τιμής από τους καταναλωτές, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για επιτήδειους που προχωρούν σε νοθείες κάθε είδους.

Πώς μπορείς όμως να ξεχωρίσει κανείς ένα νοθευμένο λάδι; Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «καρφώσουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.

Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.



«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», ανέφερε στο Βήμα ο δρ Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Συμβουλές στους καταναλωτές

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

  • Την ονοµασία πώλησης της κατηγορίας ελαιολάδου µαζί µε την κατηγορία στην οποία ανήκει.
  • Τον προσδιορισµό της καταγωγής. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται µόνο για το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και το «παρθένο ελαιόλαδο». Για τις κατηγορίες «ελαιόλαδο, αποτελούµενο από εξευγενισµένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα» και «πυρηνέλαιο» ο προσδιορισµός της καταγωγής δεν αναγράφεται στην ετικέτα.
  • Την καθαρή ποσότητα του περιεχοµένου ελαιολάδου ή πυρηνελαίου εκφραζόµενη σε µονάδες όγκου (π.χ. 1 λίτρο, 5 λίτρα).
  • Την ηµεροµηνία ελάχιστης διατηρησιµότητας του προϊόντος.
  • Τις συνθήκες διατήρησης του προϊόντος.
  • Τη διατροφική δήλωση.
  • Το όνοµα ή την εµπορική επωνυµία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστηµένου στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Τον αλφαριθµητικό κωδικό εγκεκριµένης µονάδας τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου, o οποίος είναι χαρακτηριστικός για τη µονάδα και είναι της µορφής: EL-40.
  • Να αποφεύγεται η αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυµους πωλητές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X