Κοινωνία

Έρχεται η εξαήμερη εργασία και οι 13 ώρες την ημέρα

Έρχεται η εξαήμερη εργασία και οι 13 ώρες την ημέρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έτσι, μετά την κατάργηση του 8ωρου, που έγινε 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες (χορηγείται, υποτίθεται, άδεια) από τον Κωστή Χατζηδάκη, και του 40ωρου, που έγινε σε πολλές περιπτώσεις 50ωρο, ο Άδωνης Γεωργιάδης προαναγγέλλει και την τυπική κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.

Το 6ήμερο στη βιομηχανία

Ο υπουργός Εργασίας, που καθυστερεί να δώσει στη δημοσιότητα, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα της καθιέρωσης 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι που ζητούν οι βιομήχανοι και μέχρι τώρα κανείς υπουργός δεν δέχθηκε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο αίτημα.

Αναφερόμενος στις βασικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Ά. Γεωργιάδης υποστήριξε (προχθές) στην ΕΡΤ1 πως «σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων, ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν επιπλέον μία βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%».

Ο Ά. Γεωργιάδης κάνει το γνωστό κόλπο: παρουσιάζει την κατάργηση της 5ήμερης εργασίας ως δικαίωμα (!) του εργαζομένου να εργαστεί και 6η ημέρα. Ενώ για να εμφανιστεί ως «φιλεργατική» η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, σπεύδει να δηλώσει ότι η 6η ημέρα θα έχει προσαυξημένο ημερομίσθιο κατά 40%.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, στη βιομηχανία υπογράφουν συμβάσεις 5ήμερης εργασίας και εργάζονται 6η μέρα κατ’ εξαίρεση, με την επίκληση, από πλευράς του εργοδότη, φόρτου εργασίας και με προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να υπογράφουν σύμβαση 6ήμερης εργασίας και η απασχόληση κατά την 6η ημέρα θα είναι με ημερομίσθιο αυξημένο κατά 40%. Η 6ήμερη εργασία θα πρέπει να προδηλώνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.

Να σημειώσουμε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη παρεμβάσεις που νομιμοποιούν την εργασία με σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη και με ανώτατη συνολική ημερήσια απασχόληση τις 13 ώρες, τη μείωση του χρόνου δοκιμαστικής περιόδου για τη λήψη αποζημίωσης στους 6 από τους 12 μήνες, τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία γίνονται, από 500 ευρώ, 10.500 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτας εργασίας, ενώ υπάρχουν και διατάξεις με τις οποίες παρακάμπτεται το Π.Σ. Εργάνη όσον αφορά την προδήλωση των υπερωριών.

Συμβάσεις «μηδενικών ωρών»

Η πλέον επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου αφορά τη θεσμοθέτηση των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» εργασίας. Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή του Εργατικού Κώδικα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει υποχρέωση να προηγείται η αναγγελία των στοιχείων του μισθωτού εργαζόμενου στο Π.Σ. Εργάνη πριν από την ανάληψη εργασίας. Συγκεκριμένα, η εθνική νομοθεσία σήμερα απαγορεύει έναρξη απασχόλησης χωρίς να είναι εξαρχής σαφείς και γνωστοί οι βασικοί όροι εργασίας, ανάμεσα στους οποίους η ειδικότητα, ο τόπος και ο χρόνος εργασίας, οι αποδοχές, η ΣΣΕ που καλύπτει τη συγκεκριμένη εργασία, καθώς οφείλουν να αναρτηθούν από τους εργοδότες υποχρεωτικά στο Π.Σ. Εργάνη το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Προχθές ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Θα δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας νεοπροσληφθείς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες. «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με το νόμο που ισχύει από το 2010. Με την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη γίνεται 6μηνη», ανέφερε.

Ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας περιέγραψε τη δυνατότητα απαλλαγής «σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην ”ΕΡΓΑΝΗ”». Όπως είπε ο υπουργός, «δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X