Κοινωνία

ΦΠΑ στο 11% για τα τρόφιμα από το 2020 – Τα δύο βασικά σενάρια

ΦΠΑ στο 11% για τα τρόφιμα από το 2020 – Τα δύο βασικά σενάρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης από το 13% στο 11% θέλουν στο οικονομικό επιτελείο και την… κοστολογούν. Κι αυτό ώστε να αποφασιστεί αν και με ποια μορφή θα συμπεριληφθεί η σχετική διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη άνοιξη, στο οποίο θα υπάρχει και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προαναγγείλει τη δημιουργία δύο συντελεστών, 11% και 22%, αλλά ο ακριβής χρόνος εφαρμογής θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας -και δη των εσόδων το α’ τρίμηνο του νέου έτους- που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Τα σενάρια για τον ΦΠΑ

1) Η µείωση να γίνει σε δύο φάσεις, δηλαδή να υπάρξει µείωση κατά µία µονάδα το β’ εξάµηνο του 2020 και κατά µία µονάδα το 2021.

2) Να µειωθεί ο ΦΠΑ κατά δύο µονάδες το 2020, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα περιθώρια λόγω και της µείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Η µείωση του ΦΠΑ θα προκαλέσει ικανοποιητική µείωση των τιµών στο καλάθι της νοικοκυράς και εκτιµάται ότι θα ενισχύσει σηµαντικά την ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί µια από τις βασικές παραµέτρους οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο της ανάπτυξης.

Ακίνητα: Ιδού τα… απόλυτα «φιλέτα» για το 2020!

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Realnews, δεν αποκλείεται, εφόσον τα δηµοσιονοµικά το επιτρέπουν, να υπάρξει και ένα συνδυαστικό πακέτο που θα περιλαµβάνει µείωση του µεσαίου συντελεστή ΦΠΑ και µια πρώτη µείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, που σήµερα βρίσκεται στο 24%.

Τα στελέχη του οικονοµικού επιτελείου είναι σε ανοιχτή γραµµή µε τους δανειστές για τις παρεµβάσεις που µπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονοµία, σε µια περίοδο, µάλιστα, που η οικονοµία στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσµίως, αναµένεται να κινηθεί πτωτικά συγκριτικά µε τα προηγούµενα χρόνια. Παρεµβάσεις που µειώνουν τη φορολογία και ενισχύουν την κατανάλωση αντιµετωπίζονται θετικά από τους εταίρους. Ωστόσο, µε το θέµα του ΦΠΑ είναι λίγο διστακτικοί, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για σίγουρα έσοδα για το κράτος.

Πάντως, είναι ειληµµένη απόφαση της κυβέρνησης από το 2020 και µετά το 80% του δηµοσιονοµικού χώρου που δηµιουργείται να κατευθύνεται σε µειώσεις φόρων και όχι σε παροχές τύπου 13ης σύνταξης ή κοινωνικού µερίσµατος.

Τι αφορά η μείωση του ΦΠΑ

Η εκ νέου µείωση του συντελεστή ΦΠΑ αφορά τα εξής καταναλωτικά αγαθά: Ψωµί, γάλα, καφέ, κακάο, τσάι, χαµοµήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξίδι, µπαχαρικά, αλλαντικά, µαρµελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, µπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιµάδια, κονσέρβες, σνακ, δηµητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαµποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.

Επίσης, στην εστίαση η µείωση του ΦΠΑ θα αφορά τα ακόλουθα: οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, µεζεδοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ-µπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο στα τρόφιµα, κατά 5,7%.

Κοινωνικό μέρισμα: Μπαίνει το… χρήμα σήμερα για το κουτσουρεμένο βοήθημα

Στην πράξη, αυτό σηµαίνει πως στις αγορές ψωµιού, τυριού, γάλακτος, κρεάτων, ψαριών, φρούτων και δηµητριακών το καλάθι της Ελληνίδας νοικοκυράς είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο στη Γερµανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στο Ηνωµένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα το επίπεδο τιµών στο γάλα, στο τυρί και στα αυγά είναι εξίσου υψηλό µε αυτό της Κύπρου και συγκεκριµένα στο 134% του µέσου όρου της Ε.Ε. Επίσης, σε υψηλή θέση βρίσκονται το ψωµί και τα δηµητριακά µε 114%, µε τα τρόφιµα και τα µη αλκοολούχα ποτά να ανέρχονται στο 106%. Το χαµηλότερο επίπεδο έναντι του µέσου όρου της Ε.Ε. έχουν το κρέας µε 91% και ο καπνός µε 80%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X