Κοινωνία

Γιώργος και Γεωργία: Γιατί δεν γιορτάζουν σήμερα – Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος 

Γιώργος και Γεωργία: Γιατί δεν γιορτάζουν σήμερα – Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή αν και δεν το γνωρίζουν πολλοί. Οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες γιορτάζουν κάθε χρόνο ανάλογα με την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.

Να σημειώσουμε όμως, πως σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρ’ όλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα «Γεώργιος», ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Αγίου Γεωργίου 2024 – Πότε πέφτει φέτος

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αλλάζει κάθε χρόνο, ανάλογα με το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, όταν το Πάσχα πέφτει πριν από τις 23 Απριλίου, τότε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23/04, αλλιώς μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα.

Καθώς φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε στις 5 Μάϊου, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου για το 2024 θα λάβει χώρα την Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 6 Μαΐου.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου καθορίζεται από το Πάσχα, η ημερομηνία του οποίου, ως γνωστόν, μετατοπίζεται κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή, διότι κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το πρωί της Παρασκευής υπάρχει πένθος.

Ως εκ τούτου δεν γίνονται πανηγυρικοί εορτασμοί, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά και όλες οι γιορτές που συμπίπτουν με την Σαρακοστή και την μεγάλη εβδομάδα, μετατίθενται για την ημέρα Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα, μετακινούνται στην Κυριακή πριν από αυτές ή για την εβδομάδα της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Κατά το 303 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διέταξε τους διωγμούς των χριστιανών, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την ορθόδοξη του πίστη του, προκαλώντας την οργή του αυτοκράτορα.

Στην αρχή, ο Διοκλητιανός, ο οποίος εκτιμούσε τον Άγιο Γεώργιο, του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του και έπειτα τον πέταξαν μέσα σε έναν λάκκο με βραστό ασβέστη. Στο τέλος, ανάγκασαν τον Άγιο να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Αλλά, όπως λένε τα θρησκευτικά κείμενα, μέσα σε όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός κράτησε τον Άγιο Γεώργιο θαυματουργά ζωντανό.

Τελικά, ο Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Γιώργος Γεωργία: Γιατί δεν γιορτάζουν σήμερα – Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X