Κοινωνία

Η βιταμίνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η βιταμίνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κατάθλιψη χτυπάει ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Περισσότερο δε πλήττει της γυναίκες. Πρόκειται για μία πολύ επώδυνη ασθένεια την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια των ειδικών. Προς αυτή την κατεύθυνση ενδιαφέρουσα είναι η είδηση ότι μία βιταμίνη ανακουφίζει.

Mια νέα μετα-ανάλυση 41 προηγούμενων μελετών δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη, ανοίγοντας μια πιθανή εναλλακτική επιλογή για θεραπεία.

Εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα, πιστεύεται ότι η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα – και προηγούμενες έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στον έλεγχο των χημικών ισορροπιών στον εγκέφαλο.

«Αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στον πιθανό ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη θεραπεία της κατάθλιψης», λέει ο Tuomas Mikola, διδακτορικός ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολική Φινλανδία.

Η νέα μετα-ανάλυση κάλυψε συνολικά 53.235 συμμετέχοντες στη μελέτη από 41 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με και χωρίς κατάθλιψη, ατόμων που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D και άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο και ατόμων με ποικίλες σωματικές παθήσεις.

Ενώ οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν διέφεραν, το τυπικό συμπλήρωμα βιταμίνης D ήταν 50-100 μικρογραμμάρια την ημέρα. Στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη, τα συμπληρώματα βιταμίνης D αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D φάνηκαν να είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρότερες εκρήξεις (κάτω από 12 εβδομάδες), αναφέρουν οι ερευνητές. Ωστόσο, σε υγιή άτομα, τα εικονικά φάρμακα ήταν αυτά που είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή όσο και σε άτομα με πιο ήπια, κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Με την κατάθλιψη να αναγνωρίζεται πλέον ως η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως – επηρεάζει πάνω από 280 εκατομμύρια από εμάς κάθε χρόνο – και τα αντικαταθλιπτικά να μην είναι αποτελεσματικά για όλους, πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν κατάθλιψη ή ότι τα συμπληρώματα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Παρόλο που αυτή η νέα μετα-ανάλυση δείχνει μια σύνδεση, η προηγούμενη έρευνα δεν ήταν τόσο πειστική.

Ενώ μια μετα-ανάλυση όπως αυτή είναι χρήσιμη για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε μεγάλο αριθμό ατόμων, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και παράγοντες σε κάθε μεμονωμένη μελέτη καθιστούν πιο δύσκολη την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων – παρόλο που γίνεται πολλή δουλειά για τη συσχέτιση πληροφοριών σε μελέτες στο σύνολό τους.

Θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερη στατιστική κρίση για να γνωρίζουμε τι ισχύει τελικά: μέσω μελετών σε μεγαλύτερους γενικούς και κλινικούς πληθυσμούς και παρατηρώντας διαφορετικές ποσότητες δόσεων και διαφορετικές διάρκειες θεραπείας, για παράδειγμα.

“Παρά το ευρύ πεδίο αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και λόγω του κινδύνου μεροληψίας που σχετίζεται με μεγάλο αριθμό μελετών”, λέει ο Mikola.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X