Κοινωνία

Ο χαρισματικός μικρός Στέλιος Κερασίδης: Στα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη

Ο χαρισματικός μικρός Στέλιος Κερασίδης: Στα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτιέμαι αν είναι δημοσιογραφικό προνόμιο ή κάτι περισσότερο, πολύ πιο ουσιαστικό στη ζωή, η φιλική σχέση μου με τον σπουδαίο πιανίστα Στέλιο Κερασίδη και η αγάπη της οικογενειάς του. Μήπως είναι πραγματικά ευλογία μέσα από τη δουλειά σου να γνωρίζεις αυτόν τον μικρό σε ηλικία, αλλά πολύ μεγάλο χαρισματικό Έλληνα.

Σε κάθε περίπτωση σίγουρα δεν είναι απλό, να σε εμπιστεύεται για συνεντεύξεις με το παιδί – θαύμα, όπως αποκαλείται, ο ”φύλακας άγγελος” ο πατέρας του Φώτης. Και τον ευχαριστώ από καρδιάς γι αυτή την τιμή.
Ο Στέλιος παρά την ασύλληπτη για την ηλικία του, είναι μόλις 10 ετών, διασημότητα και συγκομιδή βραβείων σε όλο τον πλανήτη, είναι ένα εξαιρετικό παιδί με ταπεινότητα, ευγένεια και απλότητα. Πιστεύω όμως ότι δεν πρέπει να γράψω άλλα, γιατί την επόμενη φορά θα με …μαλώσει. Και δεν το θέλω.
Ο Στέλιος Κερασίδης συνομιλεί με τον Αργύρη Κωστάκη
 
Συνάντησα τον Στέλιο με τον πατέρα του Φώτη και τον θείο του Παύλο, ο οποίος έχει αναλάβει την οπτικοποίηση των συναυλιών και της μουσικής με την εταιρία παραγωγής Local Stage, σε μια παραθαλάσσια ψαροταβέρνα στο Ζούμπερι, κοντά στο σπίτι του.
Νερό μπαμπάς και θείος, κόκα κόλα ο δημοσιογράφος και λεμονάδα ο…σταρ! Ο χρόνος προφανώς ήταν ελάχιστος, γιατί ο Στέλιος είχε εκτός από το διάβασμα για το σχολείο και το απαραίτητο παιχνίδι του (παιδί είναι το τονίζουμε ξανά) είχε πρόβες για το πρώτο σόλο κοντσέρτο στο δημαρχείο Κηφισιάς τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ. Και λίγες ημέρες μετά θα βρεθεί στο Βατικανό προκειμένου να τιμηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Ποντιφιακού πανεπιστημιακού με το παγκόσμιο βραβείο μουσικής Sciacca 2022.
Τον περασμένο μήνα είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι, όπου βραβεύτηκε ως ένα από τα εκατό μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη με το τρόπαιο των Global Child Prodigy Awards. Mάλιστα τον παρακάλεσα να το φέρει και μαζί του για να είναι στο πλάνο της φωτογραφίας και δεν μου χάλασε το χατίρι.
Στέλιο μου το πιάνο σου, το νιώθεις σαν ένα όχημα που οδηγείς και σε ταξιδεύει?
Όταν παίζω πιάνο είτε στο σπίτι μου, είτε μπροστά σε κοινό νιώθω πολύ χαρούμενος. Γιατί δίνω κι εγώ χαρά στον κόσμο. Είναι ένα ταξίδι – όπως το λέτε – με το πιάνο. Σαν να βρίσκομαι στη θάλασσα, όπως τώρα…
Η μουσική σου δημιουργεί συναισθήματα σε αυτούς που σε ακούνε?
Δεν μπορώ να φανταστώ πως αισθάνονται, αλλά αν ήμουν ένας απ αυτούς και άκουγα…εμένα θα ένιωθα ενδιαφέρον. Πώς μπορεί ένα παιδί να παίζει πιάνο με αυτό τον τρόπο…
Πότε άγγιξες με τα δαχτυλά σου τα πλήκτρα πιάνου για πρώτη φορά στη ζωή σου?
Ήμουν ενός έτους!
Μοιάζει αδιανόητο αυτό! Και από εκείνη την πρώτη φορά, φτάνεις στο επίτευγμα να γίνεις ο πιο νέος σολίστ, στο εμβληματικό Ηρώδειο. Αλλά και ο πιο νέος στα φημισμένα Carnegie Hall Royal της Νέας Υόρκης και Albert Hall του Λονδίνου.
Αυτό ήταν ένα θαύμα. Δεν πίστευα ότι θα παίξω εκεί ούτε στα εκατό μου! (γελάμε, ενώ περνά δίπλα μας μια γατούλα και τη χαιδεύει)
Θέλω να μου πεις το μυστικό που παραμένεις τόσο ταπεινό και απλό παιδί…
Δεν αισθάνομαι σπουδαίος χωρίς να είμαι. Είναι η αγάπη μου η μουσική, τόσο απλά.
Εδώ παρεμβαίνει και ο πατέρας του Φώτης:
Είναι και στον χαρακτήρα, εκτός του ότι τον συμβουλεύουμε συνέχεια ως γονείς. Θα μπορούσε να ”ξεφύγει”, αλλά καταλαβαίνει ότι παρά τους βαρύγδουπους τίτλους που τον ακολουθούν, η μουσική έχει μία συνθετότητα και μια μεγάλη διαδρομή. Πατάει στη γη, είναι από τη φύση του. Πάντως ευελπιστώ ότι δεν θα φύγει ποτέ από τη μουσική, αν και στην εφηβεία κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Σου φτάνουν 24 ώρες το 24ωρο για να τα καταφέρνεις όλα?
Τα προλαβαίνω όλα, γιατί πάνω απ όλα το σχολείο και το διάβασμα για τα μαθήματα, η μελέτη για τη μουσική μου (περισσότερο το καλοκαίρι), το παιχνίδι μου, λίγο τηλεόραση και φυσικά τον ύπνο μου που είναι απαραίτητος.
Ο Φώτης Κερασίδης προσθέτει: 
Η επικοινωνία του Στέλιου παίρνει πολύ χρόνο. Δίνει συνεντεύξεις, καλή ώρα όπως τώρα – αν και με εσένα είναι φιλική κουβέντα – ταξιδεύει στο εξωτερικό για συναυλίες και κοντσέρτα, φωτογραφήσεις…
Στέλιος Κερασίδης στην <br> iselida.gr: Κάνω το <br> ονειρό μου πραγματικότητα!
Γιατί διαφέρει το πιάνο από τα άλλα μουσικά όργανα?
Τι να σας πω? Με το πιάνο γεννήθηκα, με αυτό θα τελειώσω. Μου αρέσουν και άλλα όργανα, αλλά δεν παίζω.
Ποιό είναι το μεγάλο σου όνειρο?
Ζω ήδη το μεγάλο μου όνειρο! Είναι ήδη αλήθεια.
Όλα τα παιδιά είστε το μέλλον της Γης. Αυτό εκτός του ότι σου δίνει ελπίδα σε κάνει και πιο υπεύθυνο?
Πρέπει σίγουρα να δίνω το καλό παράδειγμα. Η συνθεσή μου την περίοδο της καραντίνας ”το βαλς της απομόνωσης” ήταν κάτι δυνατό. Ένωσα κι εγώ τη μικρή μου φωνή κατά του πολέμου. Έκανα τη μουσική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, για να αναδείξω ομορφιές της περιοχής μας.
Ποιόν διάσημο καλλιτέχνη θα ήθελες να συναντήσεις?
Τον Ντανιήλ Τριφόνοφ. Τον είδα λίγο στο Ηρώδειο, αλλά θέλω πολύ να τον ξαναδώ.
(ο Ρώσος Ντανιήλ Τριφόνοφ είναι ο κορυφαίος σύγχρονος πιανίστας του κόσμου).
Τελευταία ερώτηση. Ποιό είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι?
Τα Lego!
Και μια ερώτηση για τον μπαμπά Φώτη Κερασίδη.
Ο Στέλιος έχει χάρισμα ή ταλέντο?
Πώς τα διαχωρίζεις αυτά? Με το χάρισμα γεννιέσαι μάλλον και το ταλέντο το καλλιεργείς. ‘Άρα είναι ένας ιδανικός συνδυασμός. Το χάρισμα, η πρώτη ύλη, βρήκε το περιβάλλον για να αναδειχθεί στην περίπτωση του Στέλιου.
Φώτη, Στέλιο σας ευχαριστώ για τη χαρά να συνομιλήσουμε με αφορμή τα γενέθλια της iselida.gr.
Κι εμείς, πάντα επιτυχίες!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X