Κοινωνία

Ο Παπαχρήστος έκανε αγωγή σε Καρτερό και Αυγή

Ο Παπαχρήστος έκανε αγωγή σε Καρτερό και Αυγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή (22.10.2021) η αγωγή που κατέθεσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα, Γιώργος Παπαχρήστος, κατά του Θανάση Καρτερού και της Αυγής.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος κατηγορεί τόσο τον Θανάση Καρτερό όσο και την Αυγή για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του.

Παρόλο που στο κείμενο του Θανάση Καρτερού, ο Γιώργος Παπαχρήστος, δεν κατονομάζεται, στην αγωγή του ισχυρίζεται ότι σημεία από το άρθρο τον εμφανίζουν ως κατευθυνόμενο όργανο εμπαθούς δημοσιογραφίας, εντεταλμένο σε δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα.

Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι το κείμενο αναφέρεται προσωπικά σε εκείνον, επικαλείται, σύμφωνα με την Αυγή, αναφορές του συγκεκριμένου άρθρου σε δύο παλιότερα δημοσιεύματά του: για τις υποτιθέμενες παράνομες συναλλαγές που γίνονταν από το πολιτικό γραφείο του Νίκου Παππά και του Χρήστου Σπίρτζη και για την υποτιθέμενη κρουαζιέρα που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με το κότερο του Τσέχου μεγαλομέτοχου του ΟΠΑΠ. Και τα δύο αυτά δημοσιεύματα ο Γιώργος Παπαχρήστος είχε υποχρεωθεί να τα ανακαλέσει ως συκοφαντικά και ανυπόστατα.

Ο δημοσιογράφος των Νέων ισχυρίζεται επίσης ότι φωτογραφίζεται από τον τίτλο του άρθρου («Γάμα»), που είναι το πρώτο γράμμα του μικρού του ονόματος.

Η πλευρά του Θανάση Καρτερού και της Αυγής, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Γιάννη Ματζουράνη, Βασίλη Γεωργόπουλο και Ουρανία Βλαχέα και με μάρτυρες τον Κώστα Βαξεβάνη και τον ίδιο τον Θανάση Καρτερό, υποστήριξε ότι το κείμενο δεν αναφέρεται προσωπικά στον Γιώργο Παπαχρήστο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο είδος δημοσιογραφίας, το οποίο κατ’ εντολή επιχειρηματιών και πολιτικών επιχειρεί συστηματικά να αφοπλίσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας προσωπικά στον πρόεδρο και στα στελέχη του.

Ο τίτλος του δεν είναι αρχικό γράμμα κανενός ονόματος, αλλά προστακτική του γνωστού ρήματος και καταδεικνύει με σκληρό τρόπο το είδος και το ύφος των διαταγών με τους οποίους αυτό το είδος της εντελλόμενης δημοσιογραφίας παρακινείται στη δολοφονία χαρακτήρων.

Τυπικό δείγμα της δημοσιογραφίας αυτής είναι και τα δύο συγκεκριμένα συκοφαντικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο κείμενο του Θανάση Καρτερού ως παράδειγμα δημοσιογραφικής χυδαιότητας και τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αναφέρονται στον Γιώργο Παπαχρήστο, γιατί είχαν αναπαραχθεί ευρύτατα. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρακτηρισμοί του κειμένου είναι σκληροί, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί.

Ο μάρτυρας του Παπαχρήστου

Ως μάρτυρας από την πλευρά του Γιώργου Παπαχρήστου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης. Είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει άλλη κατευθυνόμενη δημοσιογραφία «πλην αυτής που κάνουν η ΑΥΓΗ και ο Ριζοσπάστης», και παρομοίασε την Αυγή με την παλιά Αυριανή.

Ο μάρτυρας δεν απάντησε στο ερώτημα του Γ. Ματζουράνη αν υπάρχει δημοσιογραφία που χτυπά συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο ερώτημα της υπεράσπισης αν έχει υπόψη του τι είναι η λίστα Πέτσα και είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν δημοσιογράφοι που κατευθύνονται πολιτικά, «αλλά όχι στην Καθημερινή ή στο Συγκρότημα Λαμπράκη». «Μόνο κάτι κομματόσκυλα» συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης και της έδρας.

Σε ό,τι αφορά στα δύο συκοφαντικά δημοσιεύματα που αναφέρει ως παραδείγματα ο Θανάσης Καρτερός στο άρθρο του, είπε ότι υποδεικνύουν αποκλειστικά τον Γιώργο Παπαχρήστο και ότι δεν θυμάται τον θόρυβο που είχε γίνει γύρω από αυτά.

Βαξεβάνης, συμβόλαιο θανάτου

Βαξεβάνης και Κατερός

Καταθέτοντας υπέρ της Αυγής και του Θανάση Καρτερού, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης είπε ότι συνδέεται φιλικά τόσο με τον αρθρογράφο της Αυγής όσο και με τον Γιώργο Παπαχρήστο, αλλά τον ενδιαφέρει να υπηρετήσει την αλήθεια. Επισήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένα άρθρο γνώμης, που είχε στόχο να περιγράψει μια συγκεκριμένη κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας και δεν μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό για κανένα πρόσωπο.

«Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να κατονομάσω τον Παπαχρήστο αν θεωρούσα ότι έχω να πω κάτι προσωπικά σε αυτόν» είπε στην κατάθεσή του ο Θανάσης Καρτερός. «Δεν τα βάζω μαζί του στο συγκεκριμένο κείμενο. Τα βάζω με όλο τον εσμό της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας που λειτουργεί με αυτόν τον χυδαίο τρόπο προσβάλλοντας τη δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Γιώργος Παπαχρήστος κατέθεσε τη συγκεκριμένη αγωγή αμέσως μετά από μια άλλη αγωγή που κατέθεσε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα σχετικά με τους όρους ενοικίασης του σπιτιού του στο Σούνιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X