Κοινωνία

Θεσσαλία: Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα – Απειλή η λεπτοσπείρωση – Υπάρχει φόβος για χολέρα;

Θεσσαλία: Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα – Απειλή η λεπτοσπείρωση – Υπάρχει φόβος για χολέρα;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περιστατικά γαστρεντερίτιδας έχουν παρατηρηθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου τα νεκρά ζώα, που δεν έχουν μαζευτεί, αποτελούν υγειονομική βόμβα. Εκτός από την γαστρεντερίτιδα πιθανή είναι και η λεπτοσπείρωση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

«Τα νερά, επειδή έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις ή ακόμα υπάρχουν και νεκρά τρωκτικά και νεκρά ζώα, είναι δυνητικά μολυσματικά αν έρθουμε σε επαφή με αυτά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νωρίτερα η η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

«Ένα πρόβλημα που περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως είναι η λεπτοσπείρωση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η λεπτοσπείρωση μπορεί να προκαλέσει από πυρετό μέχρι πρόβλημα στο συκώτι, σε προχωρημένες μορφές ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια ή εγκεφαλίτιδα. «Από λεπτοσπείρωση μπορεί κάποιος να πεθάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν περιμένουμε χολέρα»

Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή να ξεπλυθούν με καθαρό νερό (σίγουρα βρασμένο) και να απολυμαίνονται.

«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, ούτε για να το βράσεις και να το χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να έχει και χημικά. Δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι κρίσιμο ρόλο παίζει η ατομική προστασία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X