Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Η… Αγία Τριάδα της ομαλότητας

Κόκκινα δάνεια: Η… Αγία Τριάδα της ομαλότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτητα, εφαρμογή των νόμων – χρήση των εργαλείων και συντονισμός των τραπεζών. Αυτά απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που αποσκοπούν στο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Σημαντικός παράγοντας για τα κόκκινα δάνεια οι πλειστηριασμοί

Στο τρίπτυχο αυτό δίνουν έμφαση Έλληνες και ξένοι, όπως κατέστη σαφές κατά το πρώτο ετήσιο συνέδριο της IMN για τα NPLs σε Ελλάδα και Κύπρο. Με το ενδιαφέρον επικεντρωμένο στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που, όπως τονίστηκε πολλαπλώς, θα αποβούν κρίσιμοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, μεγάλη βαρύτητα δίδεται πλέον και στις πωλήσεις NPLs.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρθηκε, πάσχουν ακόμη σε επίπεδο συντονισμού για την επίλυση των NPLs, ενώ το μείζον είναι να προχωρήσουν σε πιο γενναίες αποφάσεις για πωλήσεις “κόκκινων” δανείων. “Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μία λεωφόρος που πρέπει να εξερευνήσουν οι ελληνικές τράπεζες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, Μέλος του Νομισματικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θραύση κάνουν τα τουριστικά ακίνητα στην Αθήνα!

Όπως ανέφερε, η ΤτΕ έχει εκπονήσει ανάλυση για το τι θα συμβεί αν οι ελληνικές τράπεζες πωλήσουν περίπου το 65% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (επιχειρηματικά και καταναλωτικά) που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και με πολύ συντηρητική τιμή πώλησης στα 3 σεντς/δολάριο, ο δείκτης CET 1 των τραπεζών παραμένει στο 12,5%, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για πωλήσεις NPEs χωρίς να διακινδυνεύσει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Η ταχύτητα είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για τη μείωση των NPLs, τόνισε η Sabina Dziurman, Επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο. “Οι τράπεζες πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας στη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων SMEs”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα (δια)δικαστικά για τα κόκκινα δάνεια

Στην ανάγκη της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, αναφέρθηκε η κ. Χαρά Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ιδιαίτερα τόνισε τις στρεβλώσεις που προκάλεσε ο νόμος Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια, ο οποίος, όπως είπε, υπονόμευσε την πρόθεση πληρωμών, ενώ ο όγκος των αιτήσεων που σωρεύτηκε στα δικαστήρια μπλόκαρε το δικαστικό σύστημα και δημιούργησε κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ερωτώμενη για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ένα δάνειο να πάει σε πλειστηριασμό ή ένα εξασφαλισμένο δάνειο (στεγαστικό) να πωληθεί, στην πρώτη περίπτωση η κα Απαλαγάκη ανέφερε τους 9 – 10 μήνες (διάστημα αρκετό, όπως είπε, ώστε ο δανειολήπτης να προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του με την τράπεζα) και στη δεύτερη περίπτωση τους 18 – 36 μήνες.

Με… χορηγία ΕΛΠΕ το Πρότυπο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στο θέμα των πληρωμών και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισήμανε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης. “Το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs έχει ολοκληρωθεί στο 95%. Υπάρχουν τα εργαλεία και πρέπει να εφαρμοστούν”, τόνισε, επισημαίνοντας τη σημασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του μέσα στο 2018.

“Όπως φαίνεται από άλλες χώρες, απαιτούνται τουλάχιστον 7 – 8 μήνες για να δείξει αποτελέσματα ο μηχανισμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Πανούσης, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Eurobank. Όπως είπε, περίπου 15.000 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν αιτήσεις για υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό και 500 εξ αυτών είναι έτοιμες.

Αναφερόμενος στο νόμο Κατσέλη, ο κ. Πανούσης είπε πως σε αυτόν  βρίσκονται δάνεια17 – 18 δισ. ευρώ, στην πλειοψηφία τους NPEs, ενώ 220 – 230 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν κάνει αίτημα ένταξης στο νόμο. Εξ αυτών, σύμφωνα με το capital.gr, το 50% έχει έκθεση σε μία τράπεζα. Όπως είπε ο κ. Πανούσης, το 40% – 45% των αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη απορρίπτεται από τα δικαστήρια, γεγονός που δείχνει την κατάχρηση του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X