Επιλογές

Κόντρες και ίντριγκες στο παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος

Κόντρες και ίντριγκες στο παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ σκληρές κόντρες στο παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος. Οι Γερμανοί για άλλη μία φορά διαψεύδουν τις προσδοκίες. Εμφανίζονται να αντιδρούν στο γαλλικό σχέδιο για την αυτόματη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη.

Βάζουν στο τραπέζι μία αυστηρή εφαρμογή, που σημαίνει τη σύνδεση των ελαφρύνσεων με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων.

Απέναντι βρίσκεται η Γαλλία η οποία προκρίνει αυτόματη εφαρμογή του μηχανισμού χρέους με ανάπτυξη. Την ίδια θέση υιοθετεί και το ΔΝΤ.  Στο ενδιάμεσο η Κομισιόν η οποία τάσσεται με μία ημιαυτόματη εκδοχή.

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και όσα αναμένονται στο Eurogroup της Παρασκευή είναι η γερμανική εφημερίδα Handelsbllat.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαιτεί ισχυρή εποπτεία την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου 2018. Ζητά, δε, ο μηχανισμός που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι συνδεδεμένος με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στα έγγραφα που έχει συντάξει η γερμανική πλευρά και επικαλείται η γερμανική εφημερίδα προβλέπεται και «αυτόματο φρένο», διακοπή, δηλαδή, των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο».

«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της για την εξυπηρέτηση του χρέους της» ξεκαθαρίζεται σε άλλο σημείο αναφερόμενο στη γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Οπως αποκαλύπτει 18σέλιδο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, η Κομισιόν προτείνει να χορηγείται υπό όρους μόνο ένα μέρος της βοήθειας και συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, προτείνει να χορηγούνται κάθε χρόνο, από το 2019 ώς το 2022, από 950 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μικρότερα ποσά. Πρόκειται προφανώς για τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό, στον οποίο έκανε αναφορά προχθές σε συνέντευξή του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Στο σχετικό έγγραφό της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματός της με τον ESM. Προφανώς, όμως, για τη γερμανική κυβέρνηση κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη μεριά, επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Γιατί το ΔΝΤ θέλει αυτόματο μηχανισμό

Το ΔΝΤ δεν θέλει να εξαρτάται η ελάφρυνση του χρέους από προϋποθέσεις. Κι΄ αυτό γιατί έτσι δεν είναι σε θέση να συντάξει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητάς. Αν τα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι δεδομένα, δεν μπορεί να τα εντάξει στο μοντέλο του. Με το ίδιο σκεπτικό αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά σε μια τέτοια απόφαση οι αγορές.   Και έτσι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε απαγορευτικά ύψη.

Έτσι, η διαπραγματευτική μάχη προβλέπεται έντονη και το τέλος της αβέβαιο.

Επιμέλεια: Γιώργος Χρηστάκης

Η επίσκεψη Γιούνκερ και το Eurogroup, δύο βήματα για την οριστική έξοδο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X