Επιλογές

Μακεδονία του Ιλιντεν : Το παρασκήνιο και ο ρόλος υπουργών και αντιπολίτευσης

Μακεδονία του Ιλιντεν : Το παρασκήνιο και ο ρόλος υπουργών και αντιπολίτευσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η “Μακεδονία του Ιλιντεν” ήταν όνομα που μοιραία θα καιγόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχαν από την πρώτη στιγμή τις αμφιβολίες και δυσπιστούσαν για τον αλυτρωτισμό που εμπεριέχει.

«Δεν υπήρχε ούτε ένας υπουργός, ούτε ένα στέλεχος, που να δέχθηκε με το πρώτο άκουσμα το όνομα “Μακεδονία του Ιλιντεν. Ολοι είχαν μεγάλες αμφιβολίες, που μεγάλωναν όσο περισσότερες πληροφορίες γίνονταν γνωστές», είναι φράση υπουργού προς τον eretikos.gr.

Η πλάστιγγα παρότι έγερνε υπέρ της απόρριψης, η κυβέρνηση έπρεπε να χειριστεί το θέμα με ευελιξία, ώστε να μην φανερώσει αρνητισμό από την πρώτη στιγμή. Και ήρθε η άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης,  που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα την άνεση να πει το όχι, που και ο ίδιος προσδοκούσε.

Αποκαλυπτική της αρνητικής στάσης η οποία όμως έφερε τα Σκόπια κοντά στην απαίτηση erga omes (και είναι αυτό ένας πόντος ακόμα που κέρδισε η ελληνική πλευρά) ήταν  η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.» Και κάπως έτσι η σεμνή τελετή πήρε τέλος. Η ονομασία “Μακεδονία του Ιλιντεν”  πέρασε στη λήθη της ιστορίας.

Γιατί κρύβει αλυτρωτισμό η «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και μία αναδρομή θα μας αποκαλύψει το μεγάλο διπλωματικό “παιχνίδι”  που παίχτηκε.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε το «Μακεδονία του Ιλιντεν», υπολογίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση στη χώρα του, κάτι που έγινε γνωστό έπειτα από διαρροές μέσω των σκοπιανών ΜΜΕ, την Παρασκευή.

Λίγες ώρες αργότερα στην ελληνική Βουλή και πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση για τη Novartis, στελέχη της αντιπολίτευσης καλούσαν την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι συζητούσε αυτή την πρόταση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ήρθε το πρώτο ηχηρό «όχι». Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ΝΔ απάντησε ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να συζητιέται το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν». Ακολούθησε, το πρωί του Σαββάτου, η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, καθώς και οι τηλεφωνικές επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και διαφάνηκε ξεκάθαρα η κάθετη διαφωνία της αντιπολίτευσης.

Ο ένας μετά τον άλλον, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης απέρριψαν αυτό το σενάριο, τονίζοντας ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» ενισχύει τον αλυτρωτισμό, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια. Και μπορεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να διεμήνυσε ότι μπορεί να προχωρήσει με την ονομασία “Μακεδονία του Ιλιντεν” αλλά στην Αθήνα είχαν ήδη απορρίψει αυτό το σενάριο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αμερικανική παρέμβαση μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ο Πενς συνεχάρη μεν τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πενς-Τσίπρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Μάικ Πενς, αναφέρει η ανακοίνωση εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X