Media

Twitter:Τι σημαίνει το «Χ»;

Twitter:Τι σημαίνει το «Χ»;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Twitter: Είναι το 24ο γράμμα στο λατινικό αλφάβητο, το 10 των Ρωμαίων, ο «άγνωστος» των μαθηματικών, οι ακτίνες ή το φιλί στο τέλος ενός μηνύματος;
Τι απ’ όλα αυτά να είχε στο μυαλό του ο Έλον Μασκ όταν αποφάσισε να ξεφορτωθεί το χαριτωμένο μπλε πουλάκι, σύμβολο που καθιέρωσε το Twitter, και να το αντικαταστήσει με το πιο επιβλητικό κι αυστηρό Χ;

Ο Μασκ είχε ανέκαθεν αδυναμία στο Χ. Η επιθυμία του να βαφτίσει κάτι δικό του με το αγαπημένο του σύμβολο ξεκίνησε όταν προσπάθησε να ονομάσει τη δεύτερη εταιρεία του X.com, όνομα που τελικά άλλαξε κι έγινε το γνωστό σε όλους PayPal.

Κι ενώ η αναζήτηση του X.com δεν οδηγεί στο PayPal, μετά την απόφαση του Μασκ να κάνει το Twitter X, η διεύθυνση μας ανακατευθύνει στο twitter.com. Αυτό αποτελεί το μεταβατικό στάδιο αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος, σύντομα η επίσημη διεύθυνση θα είναι το X.com.

Ένα ισχυρό σύμβολο

Το Χ έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς ως ένα σύμβολο που εμπεριέχει μυστήριο και δυναμισμό. Αντιπροσωπεύει παράλληλα το γνωστό (όταν μαρκάρει ένα συγκεκριμένο σημείο) και το άγνωστο (μαθηματικά). Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι σε πολλές κουλτούρες το Χ συμβολίζει και την αναγέννηση, ενώ στον Καθολικισμό αποτελεί το σύμβολο της Αγίας Τριάδας.

Ο Μασκ φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτή την έννοια που έχει διαχρονικά το Χ. Πρόκειται για ένα σύμβολο με πολλές και διαφορετικές χρήσεις, κι έτσι μπορεί να ερμηνευθεί ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Στόχος του Μασκ δεν είναι άλλος από το να φτιάξει ένα μεγάλο κοινό γύρω από το Χ, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μυστικιστική αίσθηση μιας «κρυφής» κοινότητας.

Το Χ, βέβαια, έχει και την αρνητική του σημασία ως σύμβολο. Ιστορικά, έχει συνδεθεί με την περίοδο της δουλείας, και, φτάνοντας στο σήμερα, έχει γίνει συνώνυμο του κινδύνου και του απαγορευτικού.

Το Χ στην ποπ κουλτούρα

X-Men, X-Files και πορνογραφικές ταινίες που πάντα συνοδεύονταν από το Χ ως ακατάλληλες έδωσαν στο σύμβολο μια διάσταση που σήμερα είναι σχεδόν cult.

Ακόμα και η Generation Χ (όσοι έχουν γεννηθεί από το 1965 έως το 1981), στην οποία ανήκει και ο Μασκ, θεωρείται ίσως η πιο τυχερή, αφού στερεοτυπικά είναι η γενιά που μεγάλωσε σε μια εποχή θετικών εξελίξεων, χωρίς σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ό,τι απ’ αυτά κι αν σκέφτηκε ο Μασκ όταν έδινε στο Twitter το νέο του σύμβολο, το σίγουρο είναι πως ο καθένας μας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, αφού οι έννοιες του Χ είναι ατελείωτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X