Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε ρόλο Αντώνη Σαμαρά….

Σκοπιανό
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε ρόλο… Αντώνη Σαμαρά, επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της ΠΑΓΔΜ ακολουθεί το δρόμο που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαρά στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που τελικά κατέληξε στη δημιουργία της ΠΟΛ.Α> και στην ανατροπή του τότε πρωθυπουργού.

Στα Σκόπια ο Ντιμιτρόφ από την ίδια θέση, δηλαδή του υπουργού Εξωτερικών,  κάνει προσωπικά παιχνίδια, όπως κατήγγειλε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να τον κατονομάζει.

Ομως ποιος είναι Νίκολα Ντιμητρόφ; Ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός αλλά τον ενδιαφέρον είναι ότι έχει ελληνική καταγωγή. Είναι από τους Τσάκους της Αριδαίας καθώς ο πατέρας του έφυγε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Λεγόταν Δημήτρης Παπαδημητρίου και πολιτογραφήθηκε ως Ντίμιταρ Ντιμιτρώβ. Εγινε δημοσιογράφος, συγγραφέας και φιλόσοφος, διπλωμάτης και πολιτικός και δήλωνε Βούλγαρος, «Μακεδόνας» αλλά ποτέ Ελληνας. Η οικογένειά του, όπως και πολλοί σλαβόφωνοι έφυγαν από την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια ή τη Βουλγαρία, διατηρώντας αλυτρωτικές θεωρίες. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που συντάσσει το 1951 το προξενείο της Γιουγκοσλαβίας της Θεσσαλονίκης, στην τότε Ομόσπονδη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατέφυγαν από το 1941 έως το 1950 συνολικά 24.595 σλαβόφωνοι από την ελληνική Μακεδονία

Από τις διηγήσεις των προγόνων του διαμόρφωσε και ο νυν υπουργός τις θέσεις του για τη «Μακεδονία». Ο Ντιμιτρόφ είναι πολύ κοντά στους Βούλγαρους. Περισσότερο και από τον πατέρα του. Ηταν στέλεχος του VMRO που στη συνέχεια προσχώρησε στο «μακεδονικό κίνημα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ