Ελλάδα

Ο πράκτορας της CIA που ήθελε να εκτελέσει τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο πράκτορας της CIA που ήθελε να εκτελέσει τον Ανδρέα Παπανδρέου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ενας πράκτορας της CIA και μάλιστα γιος Ελλήνων μεταναστών από τη Λήμνο, ζήτησε από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο να εκτελέσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι ο Γκας Αβρακότος ο οποίος ανήλθε σε πολύ υψηλά στην ιεραρχία της CIA.

Όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ο Αβρακότος υπηρετούσε στο Βιετνάμ. Η CIA αποφάσισε να του αναθέσει μία απόρρητη αποστολή μια και γνώριζε σε προσωπική βάση τους δικτάτορες. Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον πιεζόταν από πολλούς πανεπιστημιακούς και πολιτικούς να πείσει την ελληνική χούντα να μην εκτελέσει τον φυλακισμένο τότε Ανδρέα Παπανδρέου και ει δυνατόν να τον απελάσει.

Σύμφωνα με τη διήγηση του, ο Αβρακότος πήγε στο γραφείο του Παπαδόπουλου και του έδωσε το επίσημο μήνυμα από την Ουάσιγκτον, του ζήτησε δηλαδή να μη στείλει τον Ανδρέα στο απόσπασμα.

Αποκάλυψε, όμως, πως συνέχισε τον διάλογο με τον δικτάτορα λέγοντάς του: «Αυτό είναι το επίσημο μήνυμα που σας μεταφέρω. Ανεπισήμως σας λέω ότι η συμβουλή μου είναι να εκτελέσετε τον… μπάσταρδο γιατί κάποτε θα επιστρέψει και θα σας κυνηγήσει»!

Ο Παπαδόπουλος αψήφησε τη συμβουλή του πράκτορα και συντάχθηκε με την επίσημη οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης, δίνοντας διαβατήριο στον Ανδρέα για να φύγει από τη χώρα.

 

«Μίστερ Βρόμικος»: Ο Έλληνας πράκτορας που ανέλαβε την πιο ακριβή αποστολή στην ιστορία της CIA

Ο Γκας Αβρακότος

Η μυθιστορηματική δράση του Αβρακότος στο menshouse.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X