Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα… πάνω – κάτω με έντονη μεταβλητότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα… πάνω – κάτω με έντονη μεταβλητότητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικά εδάφη άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 07.12.2018, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναιρώντας το θετικό του ξεκίνημα.

Και βέβαια αποτυπώνοντας την απουσία αφενός των σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν τάση και αφετέρου της χαμηλής ορατότητας.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,04% στις 651,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.704,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,05% στις 488,18 μονάδες.

Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές δίνουν το θετικό σήμα, οι ξένοι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα για το ΑΕΠ και την απασχόληση. Διεθνώς, ώθηση στο επενδυτικό κλίμα δίνουν και οι αναφορές ότι η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.

«Πράσινες» οι ευρωαγορές!

Παρ’ολα αυτά, το Χ.Α. κινείται πέριξ των κεκτημένων επιπέδων μετά την πρόσφατη αντίδραση. Και μπορεί η μακροπρόθεσμη τάση να μην έχει αλλάξει, εντούτοις βραχυπρόθεσμα, εάν επανέλθει ο τραπεζικός δείκτης πάνω από τις 500 μονάδες, και δη πάνω από τις 520 μονάδες, ίσως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία καλύτερη λήξη του έτους.

Τα κόκκινα δάνεια

Θετικά στο τελευταίο σενάριο πιθανώς θα λειτουργήσουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο στη μείωση των “κόκκινων” δανείων. Οι στόχοι αυτοί, όπως παρουσιάστηκαν στους αναλυτές κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, στοχεύουν σε δείκτες NPE κάτω του 20% το 2021, με ανοιχτή την προοπτική επίτευξης του στόχου αυτού νωρίτερα, στη βάση δραστικών πρωτοβουλιών από τις τράπεζες συνδυαστικά με τις λύσεις που θα εφαρμοστούν για τη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs.

Από τη μεριά του, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να κρατήσει το σημαντικό επίπεδο των 647-645 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 675 μονάδων. Μόνο αν διαφύγει προς τις 645 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των short sellers για τις 615 μονάδες.

Κόκκινα δάνεια: Πρώτο «ναι» από Ευρώπη στο σχέδιο της ΤτΕ!

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος κερδίζει 2,15%, με τις Πειραιώς, Εθνική και Jumbo να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Coca Cola και Φουρλής.

Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει 2,02%, με τις Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Grivalia και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση μεγαλύτερη του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο και Alpha Bank.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X